Mai întâi Salman, apoi summit-ul NATO

Foto: EPA/ERDEM SAHIN

 Preşedintele Recep Tayyip Erdoğan, va avea două contacte diplomatice importante din punctul de vedere al Turciei.

Pe agenda diplomatică a preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan, sunt două vizite foarte importante din punctul de vedere al Turciei. Miercuri, 22 iunie, Erdoğan îl va primi la Ankara pe prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, iar în perioada 28-30 iunie va participa la summit-ul NATO care se va desfăşura la Madrid. Însă vizita de răspuns a prinţului Salman, care are loc la patru luni şi jumătate de la vizita din luna aprilie pe care preşedintele Erdoğan a efectuat-o în Arabia Saudită, are o importanţă aparte, scrie Milliyet.

Un nou impuls relaţiilor

În cadrul vizitei, care va impulsiona relaţiile revigorate odată cu vizita lui Erdoğan, se aşteaptă semnarea a unor importante acorduri în domeniul economic. La întâlnirile care vor avea loc la Palatul Prezindenţial vor fi abordate subiecte legate de dezvoltarea cooperării şi se va face un schimb de opinii asupra problemelor regionale şi internaţionale.

În cadrul vizitei pe care Erdoğan a efectuat-o în Arabia Saudită au fost discutate subiecte din domeniul comercial, al investiţiilor, antreprenoriatului, turismului şi probleme vamale. Cu ocazia vizitei lui Salman se intenţionează semnarea unor noi acorduri în aceste domenii. La întoarcerea din vizită, Erdoğan, atrăgând atenţia asupra potenţialului economic al celor două ţări, spunea:

„Am căzut de acord că organizând o reuniune a oamenilor de afaceri, a investitorilor din cele două ţări trebuie să reevaluăm marele potenţial economic existent. Am expus în cel mai clar mod voinţa noastră comună pentru dezvoltarea reciprocă a relaţiilor noastre bazate pe respect şi încredere. Suntem determinaţi să depunem acest efort pentru interesele noastre comune şi stabilitatea regională”.

În centrul summit-ului

Iar a două vizită foarte importantă care va avea loc în ultimele 10 zile ale lunii iunie, va fi Summit-ul NATO, care se va desfăşura în perioada 28-30 iunie şi va fi găzduit de Madrid. Întâlnirile şi declaraţiile preşedintelui Erdoğan de la summit-ul cu tema principală cererea de aderare a Suediei şi Finlandei se vor afla în centrul atenţiei jurnaliştilor.

Turcia se opune aderării celor două ţări pentru că nu au făcut paşi concreţi în lupta împotrriva terorismului şi a sancţiunilor impuse industriei de apărare. Se aşteaptă ca pe întrega durată a summit-ului să se depună eforturi pentru a convinge Turcia, însă nu există un termen limită pentru procesarea cererii de aderare. Pentru aderarea la Alianţa Nord-Atlantică este necesară aprobarea parlamentelor tuturor ţărilor membre.

Pe lângă cei 30 de şefi de stat şi de guvern ai ţărilor membre, la summit-ul NATO vor participa şi oficiali de rang înalt din "ţările partenere", Australia, Noua Zeelandă, Japonia şi Coreea de Sud, precum şi din Suedia şi Finlanda, care nu fac parte din Alianţă. În marja summit-ului, la care va participa şi preşedintele SUA, Joe Biden, preşedintele Erdoğan va avea numeroase întâlniri bilaterale cu şefi de stat şi de guvern. La summit-ul care va fi urmărit de aproape 2 mii de jurnalişti din întreaga lume se va discuta documentul NATO 2030 şi Conceptul Strategic privind apărarea ţărilor membre împotriva noilor ameninţări. (Articol de Aslıhan Altay Karataş; Traducerea: Emel - Birgül  Mauki, RADOR)