MAI a publicat raportul pe doctoratele de la Academia de Poliție. A fost ales și noul rector

MAI a publicat raportul pe doctoratele de la Academia de Poliție. A fost ales și noul rector

Raportul Corpului de control privind doctoratele de la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” a fost prezentat, astăzi, de Ministerul Afacerilor Interne. Academia are, începând de azi, un nou rector.

UPDATE: Prin ordinul ministrului de Interne, Carmen Dan, comisarul-șef Veronica Stoica este noul rector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. Veronica Stoica, soția tenorului Florin Georgescu, este prof. univ. dr. și până la numirea de astăzi a fost prorector al Academiei de Poliție.

„Începând de astăzi, prin ordin al ministrului de Interne, doamna comisar şef Veronica Stoica a fost împuternicită să exercite atribuţiile funcţiei de rector al Academiei de Poliţie. Din ianuarie 2018, doamna Veronica Stoica a ocupat funcţia de imputernicit prorector, iar din 24 mai 2019 a asigurat comanda Academiei de Poliţie”, a anunţat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

...........................................................................

Potrivit concluziilor MAI se arată că la nivelul instituţiei de învăţământ superior s-au luat „decizii pur formale referitoare la verificarea existenţei plagiatului în cazul tezelor din perioada 2011 - 2018”. 

Amintim că Bogdan Ciobanu, comisar-șef la DGA, e suspectat că ar fi plagiat lucrarea de doctorat pe care a susținut-o la Academia de Poliție în anul 2010.
 
Lucrarea pentru care comisarul-șef Bogdan Ciobanu este acuzat de plagiat este compusă din șase capitole și are ca temă „Prevenirea și combaterea fraudei fiscale”, potrivit Plus Info.

Prin modul în care s-a acţionat pare însă că s-a urmărit să nu se poată realiza o diagnosticare corectă a fenomenului de plagiat. (...) Prima constatare a Corpului de control a fost aceea că la nivelul Academiei de Poliţie s-au luat unele decizii pur formale privind verificarea existenţei plagiatului în cazul tezelor de doctorat din perioada 2011 - 2018, respectiv a tezelor de doctorat ale personalului cu funcţii de conducere.

Activitatea de verificare a tezelor de doctorat nu s-a făcut în mod constant, ci numai atunci când se solicitau informări asupra stadiului de către conducerea MAI”, se arată în raportul prezentat de purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Purtătorul de cuvânt al instituției a mai precizat că modul de operare al Corpului de control nu a afectat în niciun fel principiul autonomiei universitare, ci a vizat numai aspecte organizatorice şi administrative, fără a se pronunţa asupra existenţei sau inexistenţei plagiatelor, anunță Agerpres.

La nivelul Academiei de Poliţie au fost desfăşurate unele activităţi punctuale pentru verificarea tezelor de doctorat, prin programul de detectare a similitudinilor, însă nu au fost desfăşurate şi alte activităţi procedurale obligatorii.

În fapt, în urma emiterii unor rapoarte de similitudini de către programul anti-plagiat ar fi fost necesară o minimă verificare a acestora în urma căreia să fie extrase exemple concrete privind nerespectarea standardelor de calitate sau de etică ori cu privire la existenţa plagiatului, iar pe baza acestei verificări ar fi trebuit sesizată Comisia de Etică şi Deontologie Universitară a Academiei”, a mai spus Monica Dajbog.

 

Ne puteți urmări și pe Google News