Reguli noi în Ministerul de Interne. Cătălin Predoiu pregătește ghidul „angajatului model”
- Georgiana Dragomir
- 1 martie 2024, 21:21
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, dorește reguli mai strcite pentru toți angajații din structurile de ordine publică. Se lucrează la un proiect de lege care să sancționeze derapajele din cadrul structurilor MAI.
Ministrul Cătălin Predoiu spune că angajații MAI trebuie să dea dovadă de integritate profesională în orice situație. Nu vor mai fi tolerate situații în care polițiștii să ajungă la serviciu băuți sau să comită fapte penale, așa cum procurorii i-au surprins, în repetate rânduri. Angajații din cadrul MAI vor avea un ghid deontologic, care va descrie ce înseamnă o conduită profesională „model”.
Angajații MAI vor avea ghid deontologic.Planurile ministrului Predoiu
„Sunt profesii deosebite, se cere o exigenţă deosebită, o integritate mult deasupra tuturor şi trebuie să te ridici mereu la înălţimea legii. În orice instituţie e un drum lung până la perfecţiune, eu sunt conştient că avem probleme, dar vă asigur că nu trece o zi să nu insistăm pe această chestiune a integrităţii în funcţia publică. Construim un ghid deontologic pentru toate profesiile, discutăm cu specialişti, vrem să ridicăm standardele, dincolo de raportul GRECO, de condiţiile GRECO şi alte instrumente europene, care stabilesc aceste niveluri", a precizat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.
Astfel, structurile de ordine publică își vor redefini standardele profesionale, conform sursei citate.
Accidentul provocat de Vlad Pascu a pus la îndoială integritatea unor polițiști. Pașii României spre combaterea corupției
Accidentul provocat de Vlad Pascu, în vara anului trecut, este unul dintre cazurile care a zguduit încrederea în sistemul MAI. În urma controalelor, IPJ Constanța a fost restructurat și se derulează și cercetări penale, deoarece polițiștii care erau de serviciu în noaptea tragediei provocate de Vlad Pascu nu ar fi acționat corespunzător.
Indicele de percepție a corupției (IPC) 2023 publicat de Transparency International arată că guvernele lumii au eșuat, în cele mai multe dintre țări, în combaterea corupției. Adică au făcut progrese puține sau deloc în combaterea acestui flagel.
Media globală IPC rămâne neschimbată la 43 pentru al doisprezecelea an consecutiv, cu mai mult de două treimi din țări cu scoruri sub 50. Acest scor indică probleme grave de corupție.
Potrivit indicelui statului de drept, lumea se confruntă cu o scădere a funcționării sistemelor de justiție. Țările cu cele mai mici scoruri la acest ultim indice au, de asemenea, scoruri foarte scăzute la IPC, evidențiind o legătură clară între accesul la justiție și corupție.