MAGYAR NEMZET: Piața cărnii ar putea să ajungă într-o situație mai dificilă din cauza pestei porcine africane

Piața europeană a cărnii, astfel și cea din Ungaria, ar putea să ajungă într-o situație dificilă din cauza apariției pestei porcine africane în Germania.

Probabilitatea este tot mai mare că pe piața europeană va apărea un excedent de carne de porc, deoarece China a interzis deja importurile produselor germane.

Din cauza stocurilor mari se așteaptă la o scădere semnificativă a prețurilor care ar putea să aibă un impact major asupra fermierilor.

Apariția pestei porcine africane în Germania generează îngrijorări serioase pe piața europeană a cărnii și, implicit, pe piaţa din Ungaria. Virusul pestei porcine, care nu este considerat periculos pentru sănătatea umană, deocamdată a fost depistat doar la mistreți, însă conform experiențelor acest lucru este suficient pentru ca pe marile piețe internaționale - cum este și piața din China - să fie restricționat, parțial sau integral, importul din Germania.

În ultima perioadă au crescut semnificativ exporturile din Europa către China, deoarece aici pesta porcină a produs daune uriașe.

”Apariția pestei porcine africane în Germania produce din nou o problemă serioasă sectorului cărnii din Ungaria. Temerile după anunțul Germaniei s-au adeverit: China a interzis deja importul din Germania, iar astfel ar putea să rămână o cantitate importantă de carne pe piața europeană”, a declarat ziarului ungar ”Magyar Nemzet” Tamás Éder.

Președintele Asociației lucrătorilor din industria cărnii din Ungaria a precizat, referitor la primele informații privind piața europeană a cărnii, că în Germania au scăzut deja semnificativ prețurile de cumpărare, ceea ce ar putea să aibă un impact negativ și asupra prețurilor de achiziție ale marilor firme de prelucrare a cărnii din Ungaria.

În consecință, pe piața europeană este aproape sigur că din cauza restricțiilor impuse împotriva Germaniei, carnea de porc va fi foarte ieftină, va fi vândută pe termen scurt sub prețul de cost, respectiv la un preț de dumping, ceea ce va crea o problemă nu numai în Ungaria.

Beneficiarii restricției impuse Germaniei, care este cel mai mare producător de carne de porc din Europa, ar putea să fie acele țări care în situația dată vor exporta probabil cantități și mai mari de carne de porc către Orientul Îndepărtat.

În schimb, o mare parte din surplusul de carne de porc ar putea fi absorbită de țările din jurul Germaniei, ceea ce ar însemna pentru Ungaria scăderea drastică a prețurilor de achiziție și, implicit, ar însemna periclitarea situației firmelor ungare din acest sector.

Tamás Éder a mai spus că Asociația lucrătorilor din industria cărnii și Ministerul Agriculturii au solicitat micilor comercianți să comercializeze în primul rând produse autohtone în loc de produsele excedentare germane, vândute ieftin.

Într-un comunicat dat publicității de Copa-Cogeca, cea mai mare organizație de reprezentare a fermierilor europeni, organizația a lansat un apel la calm și a precizat că datorită normelor și directivelor severe, europene, precum și a reacției rapide a autorităților germane se va putea stopa probabil răspândirea în continuare a pestei porcine africane. Organizația a amintit, totodată, că virusul a fost confirmat de autoritățile germane în apropierea graniței cu Polonia, dar în landul Brandenburg sunt prea puține ferme de porci.

Asupra sectorului de porcine din Ungaria un efect negativ l-a avut și apariția noului coronavirus. Potrivit datelor Oficiului Central de Statistică, exportul de porci vii a scăzut cu 19%, respectiv la 12,5 mii de tone, în perioada ianuarie-mai 2020 în comparație cu cantitatea vândută în aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai mari cantități de carne de porc au fost exportate în România, Croația și Italia.

În perioada de referință, prețurile de producție au scăzut cu 11%. Secretarul general al Asociaţiei Naţionale de Comerț din Ungaria, György Vámos, a declarat anterior că nu este exclus ca și în Ungaria să fie comercializată carnea de porc la un preț de dumping. ”În schimb trebuie acordată atenție asupra efectelor pe termen mediu și lung, respectiv asupra faptului că prețurile de achiziție ar putea să scadă pe o perioadă mai lungă, ceea ce va atrage după sine scăderea prețurilor de consum”, a adăugat secretarul general al asociației.

Sursa

Traducerea: Rozália Gănciulescu, RADOR