MAGYAR NEMZET: Péter Szijjártó - Transcarpatia trebuie să înregistreze performanţe bune în continuare

Ungaria depune în continuare eforturi în vederea rezolvării situaţiei maghiarilor din Transcarpatia, pentru reglementarea chestiunii privind folosirea limbii materne şi a accesului la învăţământul de limbă maternă, a declarat joi, ministrul ungar de externe, la o conferinţă de presă susţinută online.

După discuţiile avute cu omologul său ucrainean, Péter Szijjártó a subliniat: Potrivit planurilor de început, politicianul ucrainean urma să efectueze, joi, o vizită oficială la Budapesta cu scopul de a ajunge la o înţelegere cu privire la folosirea limbii materne de către maghiarii din Transcarpatia şi la accesul la învăţământul de limba maternă a acestei minorităţi. Pe ordinea acestei vizite s-a aflat şi analizarea deplasării premierului ungar în Ucraina.

Pőter Szijjártó a explicat că din cauza epidemiei de coronavirus se modifică şi forma întreţinerii relaţiilor externe, motiv pentru care cu omologul său ucrainean s-au consultat în cadrul unei videoconferinţe care asigură posibilităţi limitate pentru dezbaterea unor chestiuni grele, sensibile. Ministrul ungar de externe a subliniat: Ungaria şi Ucraina sunt de acord că Transcarpatia trebuie să înregistreze performanţe bune în continuare, iar consensul existent între părţi va da speranţă pentru rezolvarea chestiunilor grele.

Oficialul ungar a mai precizat: Ungaria nu va renunţa la blocarea reuniunilor Comisiei NATO-Ucraina până când nu va fi identificată o soluţie pentru respectarea şi promovarea drepturilor comunităţii maghiare din Ucraina. Oficialul ungar a mai spus: Sunt speranţe că în cadrul reformei administrative ucrainene la Beregova să fie înfiinţat un district în care majoritatea va fi formată de maghiari.

"Avem încrederea că temerile legate de acest aspect vor fi depăşite în Ucraina", a subliniat Péter Szijjártó. Şeful diplomaţiei ungare a mai menţionat că împreună cu omologul său ucrainean au vorbit mult despre coronavirus, şi au fost de acord că în această chestiune există o interdependenţă între cele două ţări vecine.

Ucraina va înăspri, de asemenea, controalele la graniţă, astfel că la sfârşitul săptămânii trecerea graniţei va fi posibilă doar cu maşina sau pe jos, cu autobuz sau cu trenul fiind interzisă.

"Ucraina a mulţumit Ungariei pentru asigurarea posibilităţii tranzitării ţării de cetăţenii ucraineni, blocaţi în Europa de Vest. Atâta timp cât ucrainenii vor respecta regulile, iar structurile de pază la frontieră vor acţiona cu o viteză adecvată pentru ca în Ungaria să nu se formeze aglomeraţie pe acest culoar, această posibilitate va fi menţinută în continuare", a subliniat Péter Szijjártó, care a adăugat că trebuie asigurat şi transportul de marfă între cele două ţări.

Ministrul ungar de externe a mai spus că împreună cu omologul său ucrainean au analizat şi posibilităţile de dezvoltare a relaţiilor economice. Valabilitatea creditului legat, în valoare de 50 de milioane de euro, oferit anterior de Ungaria pentru dezvoltarea infrastructurii din Transcarpatia, va fi prelungită cu un an pentru ca după încheierea actualei situaţii grele să existe posibilitatea pentru luarea unor decizii privind dezvoltarea", a mai declarat şeful diplomaţiei ungare, care a menţionat:

"S-a înregistrat un progres şi în chestiunea privind deschiderea unui nou punct de trecere a graniţei ungaro-ucrainene la Nagyhódos-Paladu Mare (Velîka Palad). La Záhony, județul Szabolcs-Szatmár-Bereg, a fost reabilitat podul, iar autostrada M3 va fi construită până la graniţa cu Ucraina, şi există disponibilitate pentru construirea legăturii şi pe partea ucraineană".

Péter Szijjártó a mai precizat că după reglementarea situaţiei generate de epidemia de coronavirus va fi convocată Comisia mixtă de cooperare transfrontalieră. "Cu partea ucraineană au fost semnate trei acorduri interguvernamentale: despre utilizarea energiei regenerabile, despre cooperare în lupta împotriva epidemiei şi despre recunoaşterea reciprocă a diplomelor şi a gradelor ştiinţifice acordate de cele două ţări", a precizat Péter Szijjártó, care a adăugat:

"Este o veste bună că pe baza acordului încheiat între Rusia şi Ucraina, Rusia livrează în continuare gaze naturale spre Europa Centrală prin Ucraina. Ceea ce nu înseamnă că s-a renunţat la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale. Ba mai mult, joi, la Sofia, va avea loc o discuţie despre stadiul construcţiei gazoductului din Sudul Europei pentru ca Ungaria să îşi asigure aprovizionarea cu gaze naturale printr-o nouă rută a gazelor".

Sursa

Traducerea: Rozália Gănciulescu - RADOR