Satul Magrignana se află lângă Muntele Cimone, din Apenini, și are renumele de „satul fantomă”. 90 de zile pe an, satul nu vede lumina Soarelui.
Magrignana este un vechi sat plin de istorie din Italia, situat la jumătatea drumului între Montecreto și Riolunato, puțin mai sus de actuala șosea, prin Munții Apenini.Este amintit pentru prima dată într-un document din secolul al XI-lea cu numele de Magregnanum. Are o populație de doar patru oameni, însă este vizitat de numeroși turiști.
90 de zile, satul nu vede lumina Soarelui. Pentru săteni, răsăritul Soarelui pe 31 ianuarie este un motiv de sărbătoare, după trei luni de întuneric. Atunci este sărbătorit și Sfântul Geminianus.
Istoria așezării Magrignana
Satul se află lângă Muntele Cimone, din Apenini, și are renunele de „satul fantomă”. Originea istorică a așezării ar putea fi însă plasată în perioada colonizării romane a Apeninilor, după cum arată un posibil monument funerar, găsit parțial îngropat pe o parte a drumului care duce la satul Marina.
Una dintre particularitățile Magrignanei este aceea de a fi situată la poalele muntelui situat la sud. Acest lucru face ca în lunile de iarnă, când Soarele are o orbită mai joasă, razele acestuia să nu atingă niciodată locuințele Magrignanei. Acest lucru se întâmplă și în alte fracțiuni ale Italiei, unite de poziția la poalele munților.
Soarele „dispare” din sat în noiembrie și se întoarce aproximativ la sfârșitul lui ianuarie. Tocmai această recurență a determinat ca de mulți ani să se desfășoare o sărbătoare pe 31 ianuarie, ziua Sfântului Geminian.
Mai este un oraș norvegian care nu este luminat de Soare vreme de șase luni
Locuitorii din micuţul oraş Rjukan, situat la poalele Munţilor Gaustatoppen, din Norvegia, văd razele soarelor doar jumătate din an.
De doi ani de zile, locuitorii din Rjukan se pot bucura de lumina de la soare. Acest lucru este posibil după ce s-au montat trei oglinzi mari heliostatice numite “Solspeil” şi care au rolul de a reflecta lumina. Acestea au fost instalate pe munte, la 450 de metri deasupra oraşului, informează BBC.
Cum ajungi în Magrignana?
Ca să ajungeți la Magrignana, urmați unul dintre traseele care pleacă din sat, cum ar fi Via Romea Germanica Imperiale.
Puteți parcurge drumul cu mașina, urmând șoseaua care duce de la Montecreto la Riolunato.
Este la șase km de capitală și există indicații, potrivit site-ului turistic despre Munții Apenini.