Magicienii din spatele victoriei lui Trump şi a Brexitului
Editura Evenimentul si Capital

Magicienii din spatele victoriei lui Trump şi a Brexitului

Autor: | | 1 Comentarii | 3830 Vizualizari

Încercarea Generation Identitaire sau PEGIDA de a aduna toate forțele naționaliste din Europa în cruciada lor contra islamizării continentului și a multiculturalismul primește un ajutor constant din partea unei mișcări extrem de diverse, dar foarte puternice, numite alternative right (alt-right), ai cărei lideri de opinie trăiesc preponderent în Statele Unite ale Americii și Canada. Nu e vorba de o singură organizație, ci de sute de grupuscule, ba chiar vloggeri și bloggeri independenți al căror scop declarat este lupta împotriva marxismului cultural care a devenit politică de stat în țările occidentale.

Liderii informali ai acestei mișcări sunt tineri, carismatici și experți în folosirea mijloacelor de comunicare ultra-moderne. Lupta lor se duce aproape exclusiv online, pe rețele de socializare sau platforme multi-media. Sunt gata oricând să dea o mână de ajutor oamenilor politici care le împărtășesc, într-o mai mare sau mai mică măsură, ideile. Ei sunt cei care au folosit faimoasele „meme-uri” (o imagini amuzantă care se răspândește rapid pe internet) pentru a ajuta campania prezidențială a lui Donald Trump și tot ei sunt cei care au răspândit o serie de acuzații împotriva candidatului democrat, celebrele „fake news”.

Liderii de opinie ai alt-right au avut contribuția lor majoră și în ceea ce privește Brexit. Au înfruntat deschis clasa politică și presa mainstream din Regatul Unit, care se opuneau ieșirii țării din Uniunea Europeană, și au reușit.

Au încercat să-i dea o mână de ajutor și candidatei Frontului Național Marine Le Pen. Mai întâi printr-un război al „meme-urilor”, mai apoi printr-o lovitură de teatru în ultimele zile înainte de vot. Mai multe publicații online apropiate alt-right au publicat sute de documente ale unei bănci, care păreau să indice că Macron ar avea conturi într-un paradis fiscal. Macron Gate nu a pututdepăși bariera lingvistică pentru a influența votul. Candidatul și banca au declarat imediat că documentele sunt false, iar scandalul s-a stins de la sine. Singura anchetă a autorităților franceze a vizat doar depistarea celor care au încercat să viralizeze scandalul.

Eforturile care se fac în momentul de față pentru a bloca știrile false au în vedere mai ales vocile din online ale acestei mișcări Mulți dintre cei vizați spun însă că vizate nu sunt informațiile false, ci părerile lor neconformiste.

Establishment-ul și presa mainstream îi acuză pe liderii de opinie ai alt-right de fascism, nazism, rasism și de încercarea de a conserva supremația rasei albe. Ei se consideră însă conservatori și militează pentru o implicare cât mai mică a statului în viața cetățeanului, pentru scăderea taxelor și respect pentru lege și ordine. De pe aceste aceste poziții critică atât multiculturalismul, cât și discriminarea pozitivă a minorităților, fie ele etnice sau sexuale.

Cel care a inventat termenul alt right este probabil și cea mai proeminentă figură a mișcării, Richard Spencer. Președintele National Policy Institute declară deschis că scopul său este ca alt right să înlocuiască Partidul Republican pe eșicherul politic american. Nu se consideră un luptător pentru supremația albilor, ci un naționalist mândru de moștenirea sa europeană. Soluțiile propuse de Spencer la provocările politice, etice și demografice ale mileniului trei sunt însă radicale. Spencer pledează nici mai mult, nici mai puțin, decât pentru purificarea etnică pașnică a non-europenilor de pe bătrânul continent și pentru înființarea unuistat etnic alb. Imaginea sa publică are însă de suferit din cauza permanentelor aluzii la nazism. E celebru momentul de după victoria lui Trump, când Richard Spencer a ridicat paharul cu brațul întins, ca într-un salut roman, strigând „Hail Trump! Hail Victory!”

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate