Maghiarii forțează autonomia teritorială în anul Centenarului

Maghiarii forțează autonomia teritorială în anul Centenarului

La 100 de ani de la Marea Unire, un confl ict diplomatic româno-ungar a izbucnit după ce partidele maghiare din România au cerut autonomie teritorială și culturală

UDMR, PPMT şi PCM au semnat, lunea trecută, la Cluj-Napoca, o Rezoluție în care cer autonomia „Ţinutului Secuiesc”. Premierul Mihai Tudose a spus că nu se pune problema autonomiei teritoriale şi că maghiarii „vor flutura lângă steag” dacă vor arbora drapelul secuiesc pe instituțiile românești din Harghita, Covasna și Mureș.

Alianță românească

„Anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga băţul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, şi anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al Unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignoraţi, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”, a zis acesta. Intențiile partidelor maghiare au fost condamnate de toate partidele de la București, indiferent de coloratura politică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scântei diplomatice

Ministerul de Externe al Ungariei a calificat declarațiile premierului ca fiind „complet inacceptabile și incompatible cu valorile europene și cu secolul al XXI-lea” și l-a convocat, vinerea trecută, pe ambasadorul României la Budapesta, Marius- Gabriel Lazurca, pentru ex plicații. În replică, Ministerul Afacerilor Externe de la București a transmis că autoritățile române au datoria de a asigura respectarea Constituției potrivit căreia România este stat „naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”.

Protest

De asemenea, un deputat al partidului Jobbik din Ungaria, Istvan Szavay, a organizat săptămâna trecută, sub formă de protest, o conferinţă de presă în faţa Ambasadei României de la Budapesta cu un steag secuiesc în mână şi o frânghie în jurul gâtului. „În UE nu poţi (...) să spui pentru o comunitate mai mică sau mai mare că nu eşti de acord cu ideile comunităţii respective şi se vor flutura, că vor fi spânzuraţi, că vor fi omorâţi”, a reacționat și liderul UDMR, Kelemen Hunor. El a adăugat că maghiarii au dreptul să lupte pentru autonomie. „Sperăm că nu vom flutura lângă drapele, aşa cum ni s-a promis alaltăieri”, a spus el.

O nouă istorie

UDMR va organiza în anul 2018, anul Centenarului, o serie de acțiuni sub sloganul „O mie de ani în Transilvania, o sută de ani în România”, printre care și redactarea și publicarea unei istorii a Transilvaniei. Președintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, a declarat la sfârșitul anului trecut, pentru „Evenimentul zilei”, că formațiunea maghiară își dorește „prezentarea istoriei comune româno-maghiare prin elaborarea de către cercetători români și maghiari a unei cronologii istorice”.