Așa după cum EVZ a scris în ediția de ieri, românii au fost ținta unui comerț ilegal masiv cu pește toxic adus de pe meleaguri străine și adunat din ape saturate de pesticidele și alte chimicale. Rețeaua, organizată pe plan internațional, vindea masiv produse otrăvite pe piața românescă, punându-ne viețile în pericol.
Botezată de polițiști Operațiunea „Braconieri fără frontiere”, acțiunea s-a finalizat cu succes, colaborarea cu autoritățile din celelalte țări, unde mafia peștelui toxic activa cu spor, a fost esențială.
Peștele otrăvit a ajuns fum
Surse din cadrul Poliției ne-au declarat că au fost efectuate nu mai puțin de 115 percheziții domiciliare în București și în județele Brăila, Buzău, Brașov, Constanța, Călărași, Dâmbovița, Argeș, Ilfov, Tulcea, Prahova, Maramureș și Vălcea. În cadrul acestora s-au descoperit alte 5.562 de kilograme de pește și produse din pește, complet improprii consumului uman. Peștele cu pricina a fost retras imediat de la comercializare de către reprezentanții DSVSA și întreaga cantitate a fost trimisă spre unități de incinerare. În timpul descinderilor au fost indisponibilizate și importante sume de bani: 295.367 de lei, 16.490 euro, 11.645 dolari și 90 de lire sterline.
32 de mendate de aducere
Punerea populației în pericol în urma unor acțiuni ilegale, parte petrecute în alte țări ale UE, a făcut ca 32 de mandate de aducere să fie puse în aplicare de specialiști, și, după identificare, cei în cauză au fopt conduși la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, în vederea audierii. De asemenea, în cursul perchezițiilor s-au descoperiit și bunuri categorisite ca fiind în afara legii, respectiv 920 țigarete, fără banderolă fiscală, din Ashima, Marvel și Compliment, unelte de pescuit neautorizat sau interzise de lege, arme albe, documente fiscale, ștampile, înscrisuri olografe și medii informatice de stocare. Totodată, reprezentanții DSVSA, care au acordat sprijin echipelor de percheziții au aplicat 5 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 73.000 lei, pentru nerespectarea legislației din domeniul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
Braconaj românesc în Europa
De ani de zile, zeci de români au furat pește din fluviul Po și râurile din nordul Italiei. Rețeaua, cu afaceri de mii de euro zilnic și ramificații până la București a fost depistată de polițiștii italieni. Cel puțin 15 bande de români, provenind în special din județul Tulcea (Murighiol, Sarichioi, Dunavăț), au pescuit ilegal în timpul nopții în regiunile Emilia Romagna, Veneto și Lombardia. Specialiștii Universității Ferrara au constatat că apele fluviului Po au acum cu 30% mai puțin pește după ce, timp de cel puțin 6 ani, a fost furat de braconierii români.
Fiecare bandă ar avea un câștig zilnic de 3.000 de euro. În timp ce e 20% din pește era destinat pieței italiene, restul de 80% ajungea la București, unde rețeaua avea contacte cu societăți care scoteau peștele la vânzare, indiferent de calitatea acestuia. De curând, 6 braconieri români au fost condamnați la 16 luni închisoare și amendați cu aproape jumătate de milion de euro ca urmare a dezastrului ambiental produs. Între timp, în județele Tulcea și Constanța, unde au avut loc 44 de percheziții, cele mai multe din țară, prefecții au convocat autoritățile de control pentru a li se raporta dacă în magazinele verificate au fost găsite pește și produse piscicole, din import, cu potențial periculos pentru sănătatea umană.