Evenimentul Zilei > Justitie > MAFIA MEDICAMENTELOR pentru transplant. PERCHEZIȚII la TRAFICANȚII care s-au folsit de BOLNAVI și vindeau produsele pe PIAȚA NEAGRĂ
MAFIA MEDICAMENTELOR pentru transplant. PERCHEZIȚII la TRAFICANȚII care s-au folsit de BOLNAVI și vindeau produsele pe PIAȚA NEAGRĂ

MAFIA MEDICAMENTELOR pentru transplant. PERCHEZIȚII la TRAFICANȚII care s-au folsit de BOLNAVI și vindeau produsele pe PIAȚA NEAGRĂ

O vastă operațiune a procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Maramureş împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Maramureș a condus la destructurarea unei rețele care obținea, ilegal, medicamente în numele unor pacienţi care beneficiază de medicamente gratuite în cadrul Programului Naţional de Transplant. Membrii rețelei se foloseau de bolnavi pentru a obține produsele farmaceutice și, apoi, le vindeau pe piața neagră. În urma a 15 percheziții efectuate, miercuri, în județele Maramureș, Alba și Cluj, oamenii legii au pus capăt acestei grupări conduse de către doi soți.

Poliția Română și DIICOt au anunțat că au efectuat un număr de  15 percheziţii domiciliare  pe raza judeţelor Maramureş, Cluj şi Alba în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi de mare risc, evaziune fiscală şi  fals informatic.

DIICOT transmite că, începând cu anul 2014, în scopul obţinerii de beneficii materiale ilicite, liderii grupului infracţional, soţ şi soţie,  au Indus în eroare mai mulți bolnavi, pacienţi care beneficiază de medicamente gratuite în cadrul Programului Naţional de Transplant, cărora le-a spus că lucrează în cadrul unor companii de distribuire a medicamentelor de uz uman. Cei doi soți i-a convins, astfel, pe bolnavi că pot să le obțină medicamentele de care aveau nevoie la preţuri mult mai mici faţă de cele oficiale.

În acest sens, femeia, speculând relaţiile de încredere şi legăturile create de-a lungul timpului cu bolnavii, a reuşit să intre, în mod repetat, în posesia unor reţete medicale gratuite şi a cardurilor de sănătate care permit titularilor să ridice medicamentele prescrise de medicii specialişti. Actele au fost utilizate în mod fraudulos în scopul obţinerii unor sume de bani.

Cei doi soți au racolat mai multe persoane, fiecare dintre acestea având roluri bine determinate în cadrul circuitului ilicit de procurare, distribuire şi decontare în mod ilegal a unor prescripţii medicale cu valoare mare.

Astfel,precizează DIICOT, începând cu anul 2014, cu concursul altor persoane din judeţele Maramureş, Alba şi Cluj  dar şi a reprezentanţilor unei  societăţi comerciale care are ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul al produselor farmaceutice, au procurat în mod constant de pe piaţa clandestină diferite medicamente pentru uz uman, în special medicamente precum MYFORTIC, PROGRAF, ADVAGRAF şi CELLCEPT. Aceste medicamente pentru afecţiuni speciale se eliberează doar în baza unor prescripţii medicale şi sunt utilizate în profilaxia rejetului acut de grefă la pacienţii adulţi care au beneficiat de transplant renal ori de ficat. Gruparea condusă de cei doi soți obținea medicamentele la un preţ mult mai mic decât cel practicat, în mod normal, de către farmaciile autorizate şi le-au dat bolnavilor,  în schimbul unor prescripţii medicale pentru aceleaşi tipuri de medicamente dar care aveau o valoare decontabilă la Casa Asigurărilor de Sănătate cu mult mai mare faţă de preţul plătit pentru medicamentele procurate clandestin.

Pe parcursul anchetei s-a stabilit că membrii grupului infracţional au intrat lunar, începând cu anul 2014, în posesia unor reţete medicale a căror valoare era cuprinsă între 20.000-30.000 lei, iar pentru procurarea de pe piaţa neagră a medicamentelor aferente au cheltuit în medie doar 15%-20% din această sumă.

Diferenţa dintre suma cu mult mai mică plătită de membrii grupării pentru medicamentele procurate în mod ilicit şi valoarea efectivă decontată de CNAS pentru reţetele în cauză reprezintă veniturile ilegale obţinute de membrii grupării prin fraudarea bugetului de asigurări sociale.

Mai exact, pentru a-şi însuşi în mod efectiv sumele provenite în urma activităţilor infracţionale, cei doi soți, beneficiind de complicitatea reprezentanţilor şi angajaţilor unei farmacii, au introdus date informatice false în aplicaţia SIUI – sistem informatic care gestionează modul de prescriere şi de eliberare a reţetelor medicale de către medici şi farmacişti. În consecință, au fost decontate sume mari de bani aferente unor reţete medicale care nu au fost eliberate faptic, ci doar scriptic.

În continuare, după introducerea în sistemul SIUI datelor false, pentru a-şi asigura un câştig cât mai mare, reprezentanţii societăţii comerciale nu au achitat în numerar celor doi suspecţi diferenţa de bani rezultată dintre suma decontată farmaciei de către CNAS şi suma plătită de către aceştia pentru procurarea medicamentelor clandestin la un preţ mult mai mic. În schimb, plata era făcută „în natură”. Adică, la solicitarea soților, reprezentanţii societăţii comerciale  au furnizat în mod constant, începând cu anul 2014, orice tip de medicamente de uz uman aflate pe stocul farmaciei, însă în limita „profitului” obţinut în urma decontării unor reţete medicale eliberate doar scriptic.

DIICOT subliniayă că, printr-un circuit infracţional foarte bine pus la punct, suspecţii  au valorificat medicamentele prin vânzarea lor către alte persoane interesate, la un preţ diminuat cu 30%-35% faţă de preţul practicat de către farmaciile autorizate.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul  Direcţiei Antifraudă Fiscală,  Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj Napoca,  Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Maramureş.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.