Potrivit unui comunicat al DIICOT remis joi AGERPRES, începând cu luna noiembrie 2013 Marian Mohan i-a ajutat pe Scuteri Angelo, Valellonga Marino, Bellucci Pietro şi Tripodi Demetrio (cetăţeni italieni) să achiziţioneze şi să transporte cocaină provenită din Bolivia cu destinaţia Milano (Italia).

Beneficiarii acestor droguri erau cetăţenii italieni Scuteri Angelo, Valellonga Marino, Bellucci Pietro şi Tripodi Demetrio care sunt membrii unei celule mafiote din Calabria – Italia, aflată în structura uneia dintre cele mai periculoase organizaţii criminale cunoscută sub denumirea 'N' Drangheta', specializată în săvârşirea de infracţiuni privind traficul de droguri şi omucideri.

Pentru ca drogurile să fie transportate cu succes din Bolivia în Italia şi pentru a evita interceptarea drogurilor de către autorităţi, furnizorii acestora le-au disimulat în material feros, au păstrat contactul permanent cu Marian Mohan (telefonic şi prin intermediul poştei electronice), care, prin intermediul firmei sale SC Elzurom Aginvest SRL, a intermediat operaţiuni de import mărfuri.

Întrucât în urma investigaţiilor efectuate în cauză autorităţile române au obţinut datele de identificare ale containerului în care au fost disimulate drogurile, precum şi informaţii referitoare la ruta de transport maritim cu destinaţia finală Portugalia – Sines, procurorii DIICOT au anunţat organele judiciare din Italia.

În urma cooperării juridiciare internaţionale, autorităţile vamale din Olanda – Portul Rotterdam au efectuat în data de 17 aprilie 2014 un control conspirat, ocazie cu care s-a constatat că în container se afla material feros reciclabil (provenit din Bolivia), printre care şi un număr de 7(şapte) profile metalice suspecte, în interiorul cărora a fost găsită cantitatea totală de 70 kg cocaină.

Containerul fusese expediat în data de 10 februarie 2014 din portul Matarani (Peru), la bordul navei Hansa Ronneburg, cu traseu prin Panama, unde a fost transbordat pe nava Ever Reward şi transportat până la New York, unde a fost din nou transbordat pe nava Cosco Nagoya, cu destinaţia finală Portugalia, pentru societatea SC ELZUROM AGINVEST SRL, care aparţine lui Marian Mohan şi numitului Bellucci Pietro.

În timpul efectuării acestor operaţiuni, Marian Mohan, împreună cu furnizorul drogurilor şi Scuteri Angelo, au schimbat destinaţia finală, respectiv portul Constanţa, intenţionând să îl transporte ulterior pe cale terestră până la Milano, românul fiind persoana care urma să se ocupe şi de acest transport.

Transbordarea şi îmbarcarea repetată a acestui container pe mai multe vase maritime au fost efectuate pentru a eluda şi a face dificilă o eventuală investigaţie.

Autorităţile italiene au dispus în data de 15 septembrie reţinerea şi ulterior arestarea preventivă a lui Ameduri Rocco, Belucci Pietro, Di Giorgio Antonio, Jerino Giuseppe, Scuteri Angelor, Tripodi Demetrio şi Vallelonga Marino, pentru săvârşirea infracţiunilor de asociere în scopul comiterii de infracţiuni privind traficul de droguri.

În cadrul anchetei procurorii DIICOT şi poliţiştii DCCO au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi al Direcţiei Operaţiuni Speciale.

Procurorii DIICOT – Structura Centrală au solicitat joi Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a lui Marian Mohan pentru o perioadă de 30 de zile, scrie Agerpres.ro.