Negocieri într-o pușcărie din România. Mafia de dincolo de Prut i-a oferit o avere temutului killer Vitalie Proca pentru o înregistrare

Negocieri într-o pușcărie din România. Mafia de dincolo de Prut i-a oferit o avere temutului killer Vitalie Proca pentru o înregistrare

Anchetatorii din Republica Moldova au reținut două persoane care i-au oferit 600.000 de dolari asasinului, ca să-și schimbe mărturia privind împușcarea unui bancher la Londra. Mărturia mincinoasă a fost înregistrată pe un reportofon introdus în penitenciar

De dincolo de Prut vine o poveste greu de crezut, confirmată totuși de mai multe surse oficiale ale Procuraturii Generale și ale subdiviziunii Misiuni Speciale din Ministerul de Interne din Republica Moldova. Emisari ai unei grupări politico-mafiote cu ramificații la Chișinău și Moscova au ajuns să poarte negocieri cu unul dintre cei mai periculoși asasini plătiți, chiar într-o închisoare din România. Asasinul este celebrul Vitalie Proca – un killer care a executat lovituri la București și Londra – iar negociatorii se pare că îi oferiseră 600.000 de dolari ca să-și schimbe mărturiile privind comanditarii unui contract. Deja au fost operate cinci rețineri și au fost obținute de anchetatori înregistrările discuțiilor din închisoarea românească.

Povestea e demnă de un episod dintr-un serial de aventuri. Serial, însă, în care sângele de pe asfalt nu e ketch-up.

Londra. 8 focuri

Ne puteți urmări și pe Google News

Știrea a izbucnit în urmă cu două zile, când un site din Republica Moldova – deschide.md - a anunțat că un afacerist local, Valeriu Malarciuc, a fost reținut în weekend. Acuzațiile sunt halucinante: a ajuns în închisoare la Vitalie Proca, i-a dat un dictafon și l-a pus să înregistreze o mărturie din care să rezulte că o tentativă de asasinat de acum 4 ani nu i-a fost comandată de un politician-om de afaceri bănuit pentru asta, ci de cu totul alte persoane. Criminalul a înregistrat mărturisirea, caseta a fost luată din România, dusă în Moldova și apoi la Moscova. S-a încasat o primă tranșă de 100.000 de dolari dintr-o plată totală de 600.000.

FOTO: Gherman Gorbunțov

Aici e nevoie de o scurtă incursiune într-una din bătăliile lor, o înfruntare fără personaje pozitive.

Pe 20 martie 2012, Gherman Gorbunțov tasta codul de la interfonul de la intrarea în blocul unde locuia în Londra, un ansamblu cu locuințe de lux de pe strada Byng. „Când am ajuns la a treia cifră am simțit deodată o durere îngrozitoare în burtă și apoi încă una și apoi încă una”.

Din imaginile surprinse de camerele de supraveghere se vede cum un bărbat cu un hanorac cu gluga trasă se apropie de victimă din spate și trage mai multe focuri de pistol. Arma era un Macarov. Pistolarul avea să fie identificat ca fiind Vitalie Proca, un individ periculos din Moldova.

București. 2 arme

Proca – acum în vârstă de 36 de ani – avea doar 17 ani când, împreună cu doi complici a intrat peste 3 femei din satul Măgdăcești. Două le-a omorât cu lovituri de rangă, a treia a scăpat cu viață doar pentru că a leșinat când au ars-o cu fierul de călcat. Prins și condamnat la închisoare pe viață, Proca este eliberat după 12 ani. Judecătorul care a dispus eliberarea din 2010 este cercetat de procurori, mai ales că imediat după ce a scăpat, Proca a obținut un pașaport internațional. În 2012 obține și un contract: uciderea lui Gorbunțov. Victima merită câteva cuvinte. În 2008, banca Universalbank din Chișinău este preluată de un miliardar-aventurier rus, Gorbunțov. La scurt timp intră în asocieri la nivel înalt – a fost acuzat inclusiv de legături cu Vladimir Voronin – cu politicianul Renato Usatîi. Au făcut afaceri de tot felul, inclusiv cu Căile Ferate. La un moment dat, printr-o tranzacție dubioasă, Gorbunțov pierde banca în favoarea lui Usatîi. Cel falit fuge din Moldova. Procuratura de la Chișinău îl dă în urmărire generală. Renato Usatîi chiar oferă o recompensă de jumătate de milion de dolari celor care vor reuși aducerea lui Gorbunțov în Moldova. Totuși, bancherul fugar găsește azil la Londra și, după martie 2012, primește chiar pază armată și o locuință conspirată. El susține că pistolarul fusese plătit de Usatîi

FOTO: Valeriu Malarciuc, în momentul reținerii FOTO: DESCHIDE.MD

Era o poveste care nu ne privea, dar, în noiembrie 2012, un bărbat îl pândește pe un altul când își parchează mașina, pe strada Ion Morțun, din Vitan. Trage în el cu un pistol mitralieră. Se apropie și descarcă prin parbriz și câteva cartușe dintrun Macarov.

Un killer care nu ucide

Victima nu moare, printr-o minune, dar polițiștii bucureșteni reușesc să-l identifice pe trăgător: Vitalie Proca.

Fusese plătit de frații Mararu ca să-l lichideze pe eternul lor rival în lupta pentru supremația din Piatra Neamț, Puiu Mironescu. Proca l-a confundat pe Mironescu și a urmărit și împușcat un tânăr care nu avea legătură cu niciun clan mafiot.

Identificat și prins la Moscova, Proca e adus la București. În această vară a fost condamnat definitiv la peste 21 de ani de închisoare pentru atentatul din Vitan. Acum execută pedeapsa, dar detectivii londonezi lucrează la rezolvarea împușcării lui Gorbunțov.

Acesta din urmă a dat acum câteva zile un interviu bizar unui blogger din Moldova. Bancherul fugar spune: „Domnule Renato, cred că este puţin probabil ca cetăţeanul Valeri Grigorievici Malarciuc, anul naşterii 1983, să transmită 600 de mii de dolari lui Vitalie Proca. Îi va reuşi acest lucru doar dacă se va afla în apropierea lui, adică atunci când va fi vecin de celulă cu Proca. Puţin probabil să reușiți să vă demonstrați nevinovăția”.

Părea una dintre acuzele pe care Usatîi și Gorbunțov le-au aruncat în ultimii ani în spațiul public. De data asta nu era așa.

Operațiunea din România

După ce știrea reținerii a apărut marți, mai mulți oficiali au confirmat că s-au operat două rețineri, un afacerist și un șomer, implicați în tentativa de mituire a lui Vitalie Proca, pentru ca acesta să nu mai susțină că Renato Usatîi i-ar fi cerut să-l omoare pe Gorbunțov.

FOTO: Renato Usatîi

Cine e acest Usatîi? Acum – de mai bine de o lună – este plecat din Moldova. Oficial este membru al Partidului Nostru și se prezintă ca ”un om de afaceri, milionar în euro, filantrop și politician - lider al opoziției proruse din Republica Moldova, care în prezent exercită funcția de primar al municipiului Bălți.” Despre el se pot scrie cărți, seriale polițiste, scenarii de film, fără frica de a se repeta vreun episod. Un episod din acestea, consumat de curând, este publicarea filmării cu fostul premier, Vlad Filat, în ipostaze erotice.

Deocamdată procurorii moldoveni sunt rezervați în privința implicării primarului din Bălți în această afacere, dar dau ca sigur următorul film al evenimentelor. S-a stabilit o plată de 600.000 de dolari pentru ca Proca să-și schimbe declarațiile și să spună că altcineva i-a comandat crima. Un apropiat al lui Usatîi, Valeriu Malarciuc a intrat la asasinul condamnat definitiv și i-a dat un reportofon. Acesta a înregistrat o depoziție. Killer-ul a dat înapoi aparatul și Malarciuc s-a întors la Chișinău. De aici a plecat la Moscova, unde a predat înregistrarea și a primit un avans de 100.000 de dolari. Când a pierdut banca, Gorbunțov a declarat că Usatîi era doar „mâna armată” a jefuirii sale, dar că în spate erau doi milionari de la Moscova.

Malarciuc și cel care a primit banda, un afacerist în vârstă de 44 de ani, au fost reținuți. Ei au recunoscut faptele, dar au predat și înregistrarile discuțiilor cu Proca. S-au mai operat trei rețineri: soția, cumnatul și un prieten al lui Proca.

Procurorii confirmă discuțiile din România

Procurorul Vitalie Busuioc, de la Parchetul General al Republicii Moldova, a declarat într-o conferință de presă: „L-a vizitat (pe Vitalie Proca, în închisoarea din România n.n.) şi i-a transmis un dictafon pentru ca acesta din urmă să-şi înregistreze declaraţiile. Ulterior a revenit în Republica Moldova şi a plecat în Federaţia Rusă, mai exact în oraşul Moscova unde s-a întâlnit cu adevăratul beneficiar al acestor declaraţii mincinoase”.

Soția lui Proca a primit o mașină

Anchetatorii au spus că: „În urma negocierilor pe care le-a avut persoana reţinută în oraşul Moscova, el a a primit suma de 100 de mii de euro. Bani din care, o parte din această sumă a utilizat-o pentru a procura anumite bunuri, precum şi un automobil. Iar cealaltă parte din sumă a fost transmisă familiei Proca. În această perioadă de timp, soţia lui Vitalie Proca (reținută, împreună cu alte două rude) şi-a achiziţionat mai multe bunuri, precum şi un automobil de lux”.