Ministerul român al Afacerilor Externe a calificat drept o dovadă de solidaritate reacțiile comunităților de români din Marea Britanie la documentarul „Vin românii” difuzat de postul britanic Channel 4, considerat drept un demers jurnalistic discriminatoriu și lipsit de obiectivitate.
„Ministerul Afacerilor Externe consideră că astfel de reacţii de implicare din partea cetăţenilor români constituie o dovadă extrem de puternică a sentimentului de solidaritate care trebuie să unească comunitatea românească permanent, cu atât mai mult în momente când sunt ținta unor posibile campanii denigratorii în statele europene în care au ales să lucreze sau să se stabilească”, se arată într-un comunicat MAE.
Potrivit textului, Ministerul Afacerilor Externe exprimă apreciere pentru reacţiile de susţinere din partea unor reprezentanţi de marcă ai societăţii britanice, precum cea a rectorului Universității Essex, profesorul Anthony Forster. După apariția documentarului "The Romanians Are Coming", acesta a scris pe blog că "românii sunt unii dintre cei mai muncitori studenți ai Universității" și că aceștia "contribuie activ pentru a ne îmbogăți viața în cât mai multe moduri cu putință".
Problematica imaginii cetățenilor români din Marea Britanie este permanent urmărită în cadrul contactelor bilaterale cu partea britanică, inclusiv la nivel înalt. Cu ocazia vizitei ministrului britanic de externe la București de luna trecută, ministrul român de externe a subliniat omologului său importanța acțiunii comune pentru prezentarea corectă și echilibrată, fără excese, a imaginii cetățenilor români și contribuției substanțiale pe care aceștia o aduc societății din Regatul Unit, fiind menționat gradul înalt de integrare socială, precum și cel de ocupare - peste 80% - al cetățenilor români (superior gradului de ocupare al cetățenilor britanici), mai dă asigurări MAE.
Respectând libertatea de expresie jurnalistică, Ministerul Afacerilor Externe, prin ambasada României la Londra, va urmări cu atenţie următoarele episoade difuzate de Channel 4 și exprimă așteptarea că acestea vor prezenta, de o manieră echilibrată şi reprezentativă, imaginea reală a comunității românești din Marea Britanie în ansamblul său, așa cum se arată dealtfel și în răspunsul producătorului emisiunii menționate.
Ca urmare a reacției românilor și a ambasadei României la Londra, producătorii emisiunii au modificat textul în trailer-ul de promovare a filmului introducând o prezentare mai amplă a contextului acestui documentar în care se subliniază dimensiunea umană a filmului. Conform informaţiilor transmise de realizatori, următoarele episoade ale reportajului vor prezenta şi alte cazuri de români, mai bine integraţi în societatea britanică, conchide MAE.