MAE evacuează cetățenii români din Niger. Haos total după lovitura de stat

MAE evacuează cetățenii români din Niger. Haos total după lovitura de stat Sursa foto: picryl.com

MAE evacuează cetățenii români din Niger. Ministerul anunță procedurile necesare pentru siguranța românilor surprinși de lovtura de stat din țara africană.

Ministerul Afacerilor Externe anunță că se lucrează în vederea identificării românilor care locuiesc în Niger. Deocamdată, 4 cetățeni români au cerut ajutor consular, iar aceștia vor fi preluați de Franța și aduși la Paris. În Niger a avut loc o lovitură de stat, președintele fiind înlăturat de la putere de către o juntă militară. În prezent situația este una extrem de tensionată și incertă în țara africană.

Patru cetățeni români au cerut ajutor consular, de la MAE

Ministerul anunță că a făcut toate demersurile pentru ca cei patru cetățeni români să fie preluați în direcția Franța.

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, în contextul deteriorării situației de securitate din Republica Niger, reprezentanții Ambasadei României la Alger, care asigură reprezentarea diplomatică și consulară în relația cu Republica Niger, au întreprins demersuri urgente pentru identificarea cetățenilor români aflați pe teritoriul acestui stat. Astfel, la acest moment, în evidența Ambasadei României la Alger sunt patru cetățeni români care și-au anunțat prezența pe teritoriul Republicii Niger și care au solicitat sprijin în vederea evacuării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Misiunea diplomatică este în contact permanent cu cetățenii români și, cu sprijinul Ambasadei României la Paris, au fost obținute asigurări că cei patru cetățeni români vor fi preluați și transportați la Paris, în cursul acestei zile, cu unul dintre zborurile de evacuare organizate de către autoritățile franceze. De asemenea, sunt în curs de realizare și alte demersuri diplomatico-consulare pentru identificarea unor soluții de transport alternative".

Încă 20 de români au rămas în Niger

Potrivit datelor disponibile la nivelul Ambasadei României la Alger, pe teritoriul Republicii Niger se află, în prezent, alți 20 de cetățeni români care își desfășoară activitatea în cadrul misiunilor EUCAP Sahel Niger (Misiunea de Consolidare a Capacităților Uniunii Europene Sahel Niger) și EUMPM Niger (Misiunea UE de Parteneriat Militar Niger). Procedurile de evacuare ale cetățenilor români membri ai celor două misiuni menționate sunt gestionate de fiecare misiune în parte.

Comandantul gărzii prezidenţiale se proclamă președinte după puciul din Niger. Sursa foto: Agerpres

Comandantul gărzii prezidenţiale s-a proclamat președinte după puciul din Niger. Sursa foto: Agerpres

În contextul loviturii de stat, MAE informează că pentru Republica Niger a fost emis un avertisment de călătorie “Există factori confirmaţi de risc – evitaţi călătoriile!” (https://www.mae.ro/travel-alerts/2912). MAE le recomandă ferm tuturor cetățenilor români aflați pe teritoriul Nigerului să se adreseze Ambasadei României la Alger comunicându-și coordonatele proprii, pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate.

MAE mai precizează că Ambasada României la Alger menține legătura atât cu cetățenii români care au solicitat sprijin, cât și cu reprezentanții celorlalte state membre UE, acordând asistența consulară necesară, potrivit competențelor.

Datele de contact unde se poate solicita asistență

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Alger: +213 23 48 55 85, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români au la dispoziție și numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice la Alger: +213 79 2016940, mai transmite MAE.