MAE: Conexiunile între aderarea României la Schengen şi relaţia cu Republica Moldova sunt artificiale

MAE: Conexiunile între aderarea României la Schengen şi relaţia cu Republica Moldova sunt artificiale

Ministerul român al Afacerilor Externe a reacţionat astăzi la declaraţiile ministrului francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, privind presupusa nerecunoaştere de către Bucureşti a frontierei de stat cu Republica Moldova, subliniind că aceste remarci nu corespund realităţii, se arată într-un comunicat remis de diplomaţia românească.

"Nu ne vom implica în angrenaje ar putea conduce la slăbirea frontierelor noastre şi a capacităţii Europei de a gestiona şi controla fluxurile migratorii", declara, în urmă cu câteva zile, oficialul francez în cadrul unei dezbateri organizate la sediul Adunării Naţionale, camera inferioară a legislativului francez.

"Ceea ce spune Franţa foarte simplu este că, bineînţeles, România şi Bulgaria nu au uşa închisă, dar este nevoie de respectarea unor criterii simple. Primul criteriu simplu este că trebuie să fim siguri de frontierele noastre", a adăugat Wauquiez, susţinând apoi că România "nu îşi recunoaşte frontiera cu Republica Moldova". "În ceea ce ne priveşte, noi recunoaştem o frontieră cu Republica Moldova, drept urmare apare o problemă ce reprezintă un obstacol pentru moment pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen", a conchis acesta. Subiecte străine de criteriile de aderare

"MAE a luat notă de afirmaţiile ministrului francez pentru afaceri europene referitoare la pretinsa nerecunoaştere de către România a frontierei de stat cu Republica Moldova şi doreşte să precizeze că ele nu corespund realităţii", menţionează, în replică, diplomaţia de la Bucureşti.

"Conexiunile între chestiunea aderării României la Spaţiul Schengen şi relaţia României cu Republica Moldova sunt artificiale. Acestea constituie o încercare de deviere a discuţiei către subiecte nelegate de criteriile Schengen, pe care România le îndeplineşte, conform tuturor evaluărilor misiunilor europene de verificare în domeniu", se mai arată în textul citat.

"MAE reaminteşte că frontierele României de după cel de-al doilea Război Mondial au fost stabilite prin Tratatul de Pace de la Paris din 1947. Totodată, România a recunoscut independenţa Republicii Moldova exact în ziua proclamării ei, pe 27 august 1991. Acest gest a fost total şi complet, un act de voinţă politică ce, potrivit dreptului internaţional, implică recunoaşterea tuturor elementelor constitutive ale unui stat, inclusiv frontierele sale. Frontiera dintre România şi Republica Moldova nu este disputată", conchide comunicatul.

Ne puteți urmări și pe Google News