"Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească pe teritoriul Republicii Franceze că, urmare a atentatului din noaptea de 14 spre 15 iulie, de la Nisa, starea de urgenţă se va prelungi pe tot teritoriul ţării cu încă cel puţin trei luni după data de 26 iulie decretată anterior de către preşedintele francez", se arată într-un comunicat al MAE transmis, vineri, Agerpres.

Starea de urgenţă permite autorităţilor franceze să interzică circulaţia persoanelor şi să stabilească zone de protecţie şi securitate. De asemenea, sunt aplicate măsuri consolidate de securitate în toate arealele urbane franceze. Aceste dispoziţii permit, printre altele: arestul la domiciliu al oricărei persoane a cărei activitate este considerată periculoasă pentru ordinea publică, închiderea temporară a sălilor de spectacol şi a locurilor de reuniuni publice, confiscarea armelor şi posibilitatea de a efectua percheziţii administrative.

MAE recomandă consultarea paginii de internet www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale.

Celula de criză activată la nivelul MAE, în contextul atacului de la Nisa, se află în legătură permanentă cu autorităţile franceze, prin intermediul Ambasadei României la Paris şi Consulatului General la Marsilia, în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare şi monitorizării evoluţiei situaţiei.

MAE a pus la dispoziţia cetăţenilor români contactele telefonice ale Consulatului General la Marsilia +33 491221741, Ambasadei României la Paris +33 (0)147052966; +33 (0)147052755; +33 (0)145503997; +33 (0)147051040, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, autorităţile franceze au activat o linie verde pentru rudele victimelor, apelabilă la numărul: +33 493722222.

Un franco-tunisian a intrat în plin cu un camion într-o mulţime de oameni la Nisa şi a deschis focul înainte de a fi neutralizat de poliţie. Atentatul s-a soldat cu 84 de morţi şi zeci de răniţi, dintre care 18 sunt în stare de 'urgenţă absolută', potrivit unui nou bilanţ al Guvernului, relatează AFP. Printre răniţi se numără şi doi cetăţeni români stabiliţi în Franţa.