MAE al Rusiei amenință Republica Moldova. Maria Zaharova: „Rusia este gata să intervină în Transnistria ca să-și apere conaționalii”

Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Moscova amenință din nou că este gata să intervină în Transnistria pentru a-și apăra conaționalii și acuză Ucraina că intenționează să atace regiunea separatistă din stânga Nistrului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerul de Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a declarat într-o conferință de presă că orice acțiuni care ar pune în pericol siguranța rușilor din regiunea separatistă vor fi privite drept atac împotriva Rusiei.

Argumentele Mariei Zaharova

”Declarațiile lui Zelenski dezvăluie cursul agresiv al regimului neo-nazist de la Kiev, pericolul căruia trece deja pe teritoriul țărilor vecine. Le crește apetitul. Au cerut atâta armament, de parcă vor să ocupe întreaga planetă. Au mai fost astfel de exemple de-a lungul istoriei. Urmărim cu atenție situația din jurul Transnistriei și avertizăm împotriva oricăror tentative de destabilizare a sa. Situația cu privire la amplasarea în regiune a trupelor ruse este bine cunoscută.

Ele se află legal în Transnistria, în componența trupelor pacificatoare comune. Prezența lor este legată direct de rezolvarea pe cale politică a problemei transnistrene, în care Rusia este intermediar și garant. Nimeni nu trebuie să aibă îndoieli că trupele ruse vor reacționa adecvat la orice provocare împotriva militarilor noștri din Transnistria și să asigure apărarea conaționalilor noștri, militarilor noștri și a depozitelor de muniții de la Cobasna. Orice acțiuni care ar reprezenta pericol la adresa lor vor fi analizate, în conformitate cu dreptul internațional, drept atac împotriva Rusiei”, a declarat Zaharova.

Amenințările Moscovei, tot mai frecvente

Amintim că în ultima perioadă mai mulți oficiali de la Moscova au declarat că Rusia este gata să intervină în Transnistria pentru a-și apăra conaționalii. La sfârșitul lunii februarie, Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că și-ar fi intensificat pregătirile pentru invadarea regiunii transnistrene. Instituția declara că în apropierea graniței comune a Ucrainei și regiunii transnistrene se constată acumulare de personal și echipament militar al unităților ucrainene.

Totodată, autoritățile de la Tiraspol au cerut Kremlinului să mărească contingentul de militari în Transnistria. „Forţele ruse de menţinere a păcii sunt principalul factor de securitate pe Nistru și principalul obstacol pentru provocatori, care sunt suficienți la Chișinău și Kiev. Atâta timp cât misiunea de menținere a păcii a Rusiei continuă, Moldova este încătușată pentru o eventuală invazie militară împotriva Transnistriei”, a declarat Leonid Manacov, reprezentantul permanent al Tiraspolului la Moscova.

În 1992, Moscova și-a trimis trupele pentru a ajuta separatiștii transnistreni în Războiul de pe Nistru. Ulterior, Rusia nu și-a mai retras militarii sau munițiile, în ciuda apelurilor repetate ale Chișinăului și ale comunității internaționale.