Memorialul Revoluției din Timișoara, singura instituție din România care conservă cu docuemnte istoria recentă a evenimentelor din 1989, a ajuns pradă intemperiilor. În clădirea care găzduiește memorialul plouă prin acoperiș, exponatele sunt puse în peridol, iar autoritățile de la București se fac la rândul lor că ”plouă”.
”Când plouă, stăm cu gălețile în pod”, spune Traian Orban, președintele Memorialului Revoluției. Reparația completă ar costa 500.000 de euro. Bani care nu există. Memorialul Revoluției din Timișoara își desfășoară activitatea într-o clădire veche, aflată pe str. Oituz, pe care a primit-o în anul 2012 de la Ministerul Apărării Naționale.
Singurul ajutor în prag de sezon ploios vine de la reprezentanții Asociației Culturale Contrasens, care au inițiat un proiect de artă intitulat „MADE(e) in România”, ce se va desfășura la Timișoara timp de peste o lună, până în 20 noiembrie, iar în cadrul evenimentelor care vor avea loc, vizitatorii vor fi încurajați să doneze bani care vor merge în conturile Memorialului Revoluției din Timișoara, cu scopul reparării acoperișului, aflat într-o stare avansată de degradare.
„Acoperișul Memorialului Revoluției este foarte afectat. Acolo se găsește un patrimoniu material adunat de aproape 30 de ani. Vom organiza și o minilicitație de artă, iar banii vor rămâne Memorialului, pentru repararea acoperișului”, a declarat Dana Sarmeș, președintele Asociației Culturale Contrasens.
Artă și politică
MAD(e) in Romania este un proiect cultural manifest construit în jurul energiei acumulate în proteste, spun organizatorii: Artă și politică. Artă și protest. Artă și mesaj. Artă cu dublu sens.
Timp de o lună de zile, 28 de artiști angajați social și politic, 8 regizori de film, 16 cercetători în arte vizuale și discipline conexe, vor contribui la intersecția dintre artă, politică și dialog. Mihai Șora, Caterina Preda, Ileana Pintilie, Dan Perjovschi, Ion Barbu, Claudiu Cobilanschi, Mircea Toma sunt o parte din cei care vin la Timișoara să ne spună cum arată arta care ține cetățenii treji și le face vocea auzită. Proiectul cuprinde expozitii, conferințe, lansări de carte, ateliere, proiecții de film și spectacole de teatru.
“Economicul, socialul și politicul nu determină niciodată în întregime sfera culturală, însă aceste sfere fixează condițiile de posibilitate ale acțiunilor culturale și ale limitelor acestora. În același timp, cultura este întotdeauna implicată dialectic în ceea ce se întâmplă la nivel economic și politic, contestând semnificațiile care pot apărea din purul loc al evenimentelor economice sau politice. Mișcările de protest nu pot dizolva cultural o criză sau o creștere economică sau o criză de legitimitate politică, însă pot deschide spațiul ca această situație să fie criticată sau recunoscută. Mișcările artistice de protest permit o reconceptualizare a condițiilor de posibilitate și funcționare a înseși sferei politice” mai spune Dana Sarmeș, coordonatorul și curatorul MAD(e) in Romania.
Miercuri, 17 octombrie, de la ora 18:00, la sediul Fundației Art Encounters are loc evenimentul de lansare a cărții Dan Perjovschi: The Book of Notebooks, în prezența artistului și a criticului de artă Daria Ghiu. Joi, 18 octombrie 2018, de la ora 18.00, la Casa Artelor, publicul este invitat la o discuție cu filmmakerul și fotograful Dragos Lumpan, urmată de vizionarea filmului documentar “Matache”. În 19 octombrie 2018, de la ora 18.00, la Memorialul Revoluției din Timișoara, va avea loc deschiderea oficială a proiectului cultural MAD(e) IN ROMANIA, alături de inaugurarea expozițiilor create în jurul temei artistice: Arta ca praxis politic. Expozițiile din cadrul MAD(e) in Romania, pot fi vizitate în perioada 19 octombrie - 20 noiembrie 2018, la Memorialul Revoluției din Timișoara, Galeria Pygmalion, str. Episcop Augustin Pacha și Piața Unirii Timișoara. Programul complet al activităților din cadrul MAD(e) IN ROMANIA este disponibil pe site: www.accontrasens.ro și pe pagina de Facebook: facebook.com/accontrasens.