Macron vrea să se reconecteze la Franța. A vizitat muncitoarele de la o fabrică

Sursa foto: EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Un grup de muncitoare cu căști și echipament de protecție au vrut să se pozeze cu Macron. „Ești al nostru, i-au spus femeile de la Aluminium Dunkerque!”, amuzându-se copios. Stând în mijlocul mulțimii de muncitori ai fabricii din orașul-port Dunkerque, președintele francez a fost în elementul său. A dat mâna cu lucrătorii, a răspuns la întrebări și și-a făcut o mulțime de selfie-uri. "Alte intrebari?" .

Dar el nu s-a adresat elefantului din cameră. Și niciunul dintre muncitori nu a vorbit despre reforma nepopulară și controversată a pensiilor. Nimeni nu a îndrăznit să strice inaugurarea proiectului giga-fabrici de baterii din oraș. În ultimele săptămâni, preșdintele Emmanuel Macron a pornit într-un turneu prin Franța, vizitând comunități locale, în ceea ce el a numit o încercare de a „interacționa” cu oamenii după dezbaterile aprinse asupra controversatei sale reforme a pensiilor.

Franța a fost zdruncinată serios de proteste în urma deciziei președintelui francez de a eluda parlamentul și de a promova o reformă care ridică vârsta de pensionare la 64 de ani de la 62. Implementarea reformei a fost văzută ca o altă manifestare a celebrului Stil de guvernare „jupiterian” – o manieră verticală, de sus în jos, de a conduce țara.

Deși protestele la nivel național s-au diminuat de când reforma a fost legiferată în luna aprilie, vizitele  lui Macron au fost însoțite de demonstrații ad-hoc organizate de sindicaliști. În regiunea de est a Alsaciei, Macron s-a confruntat cu huiduieli și întreruperi de curent în timpul vizitei sale la o fabrică din zonă.  Pentru președintele francez, aceasta a însemnat o privire mai atentă asupra vizitelor. Întâlnirile cu publicul sunt organizate minuțios pentru a evita deficitul de imagine. Vizitele au fost anunțate doar în ultimul moment.

Peste o mie de polițiști l-au păzit pe Macron

În Dunkirk, peste 1.000 de ofițeri de poliție au fost dislocați pentru a securiza zona vizitată de președinte, ridicând baricade, închizând străzi și interzicând accesul mașinilor în centrul orașului. Astfel de scene sunt neobișnuite în Franța, unde președinții obișnuiau să se amestece cu mulțimea. La finalul vizitei, POLITICO a reușit să-l abordeze pe președintele francez pentru a-l întreba despre campania sa de imagine. „Desigur, este grozav... Încerc să mă adresez [oamenilor]... pentru a explica coerența a ceea ce facem.

Obținem rezultate atunci când suntem coerenți și consecvenți”, a spus el. Despre dificultățile sale de a intra în legătură cu publicul, Macron a spus: „Vizitele mele sunt simple... Majoritatea covârșitoare a francezilor ar putea fi împotriva reformei pensiilor... Dar nu confund oamenii care nu sunt de acord cu mine cu mica minoritate care este predispusă la lipsa de respect și invectivă.”

Lumina reflectoarelor

Pe lângă faptul că a făcut turnee prin țară în ultimele săptămâni, Macron a atacat neîncetat sfera mass-media, acordând mai multe interviuri presei franceze și internaționale, în timp ce a prezentat o serie de propuneri guvernamentale pentru îmbunătățirea educației, combaterea imigrației și problema industriei.

„În aparență, Emmanuel Macron a adoptat o strategie foarte eficientă. Prin prezența în mass-media, vizitele în teritoriu,  explicarea noilor propuneri, el au reușit să impună o nouă agendă”, a declarat Bruno Cautrès, cercetător în politică la Universitatea Sciences Po. „Dar datele arată că publicul nu a mers mai departe”, a adăugat el.

Luna aceasta, mai multe sondaje au arătat că majoritatea francezilor susțin în continuare mișcarea de protest împotriva reformelor președintelui. Chiar dacă protestele la nivel național față de reforma pensiilor s-au redus, îngrijorările cresc cu privire la violența în creștere. Orașul sudic Avignon a fost mplut, săptămâna trecută, cu zeci de afișe care îl înfățișează pe președintele francez ca fiind Hitler.

În aceeași săptămână, strănepotul lui Brigitte Macron a fost agresat în orașul natal al lui Macron, Amiens.