Macron vrea să cadă la pace cu Polonia. Ce vrea să obţină de la principalul său adversar
- Antonia Hendrik
- 3 februarie 2020, 17:16
Macron începe astăzi o vizită în Polonia pentru a relua dialogul cu unul dintre principalii săi adversari din UE. Subiectele sunt clare: clima, statul de drept şi politica de migraţie.
Președintele francez se va întâlni pe parcursul zilei de astăzi cu principalii lideri politici polonezi de la Varșovia: preşedintele Duda şi premierul Mateusz Morawiecki, dar şi preşedinţii celor două camere, Elzbieta Witek și Tomasz Grodzki.
Cele două ţări au avut relaţii dificile de când a venit la putere partidul conservator PIS
Macron a criticat Varşovia pentru reformele sale controversate în Justiţie, întărite şi de o lege adoptată pe 23 ianuarie pentru pedepsirea judecătorilor care-şi depăşesc atribuţiile.
În octombrie 2018, în timpul unei vizite în Slovacia, Macron a trecut la critici dure împotriva Poloniei şi Ungariei, numindu-le „spirite nebune”, care, potrivit lui, „mint poporul” prin poziţiile lor anti europene. Ba, mai mult, el a sugerat de mai multe ori că ajutorul european ar trebui să fie condiţionat de respectarea statului de drept sau de participarea la primirea refugiaţilor, ameninţări care au vizat Polonia şi Ungaria, două ţări care împreună cu Cehia şi Slovacia sunt unite în „Grupul de la Vişegrad”.
Pragmatism
Preşedintele francez este un adept al pragmatismului în politica externă, aplicând principiul „a vorbi cu toţi”. În plus, odată cu plecarea Regatului Unit, Polonia îşi consolidează greutatea în UE, devenind a cincea ţară ca populaţie şi a şasea ca PIB. Pentru a pregăti această acţiune de seducţie, Palatul Elysée a lovit surprinzător săptămâna trecută spunând că „niciun subiect european important nu poate avansa fără Polonia”.
„Vrem să consolidăm relaţia franco-poloneză, există diferenţe care trebuie puse pe masă, cum ar fi sectoare din politica industrială, apărarea europeană, energia nucleară, impozitarea digitală sau chiar politicile de concurenţă”, declară preşedinţia franceză.
Pentru a-şi demonstra bunăvoinţa, Palatul Elysée a repetat săptămâna trecută că ar fi legitim ca Polonia să primească subvenţii mai mari decât alte ţări pentru a o ajuta să reducă emisiile de CO2, dacă se alătură „Acordului verde” european.
Macron plusează spunând că principiul politicii migaţiei, cel din 2018, „principiul solidarităţii obligatorii pentru toţi”, poate fi aranjat în „moduri flexibile”, cum ar fi participarea la programe europene, mai degrabă decât „găzduirea refugiaţilor”. Deci pentru unii mumă...
Privind înarmarea, Polonia încearcă să-şi consolideze forţele armate preferând până acum echipamente americane. Vineri, Varşovia a semnat cu Washington achiziţionarea a 32 de avioane de luptă F-35 plătind 4,6 miliarde de dolari (4,17 miliarde de euro), potrivit Le Point.