Președintele Republicii propune ca statul să plătească niște jurnaliști în redacții pentru a reda informaţiile corecte şi verificate. El arată cu exactitate ceea ce pare a fi o naționalizare parțială a presei, spun criticii săi. Aşadar, pentru prima dată în mandatul său, președintele Macron a primit jurnaliști în biroul său pentru a discuta despre rolul presei arătându-şi îngrijorarea despre cum sunt relatate ştirile.
Emmanuel Macron spune că este "îngrijorat de statutul informațiilor și al adevărului" în democrația noastră. Potrivit lui, este urgent să restabilească "terțe părți de încredere" pentru a verifica orice informaţie înainte de a fi lansată în mass-media. Un primar, un deputat, un ministru nu poate fi pus pe aceeași poziție cu a unui cetățean îmbrăcat într-o vestă galbenă și că în cele din urmă "totul merită". El a subliniat despre șirul de veste galbene văzute pe toate canalele de știri și care puteau să rostească orice "adevăr" necontrolat fără ca jurnaliștii să poată stabili prioritățile, să verifice, să clasifice" despre tot ceea ce afirmă ei atunci când sunt intervievaţi de reporteri.
El a descris în detaliu mecanismul în care criza a luat această dimensiune a mijloacelor de comunicare. "Există activiști politici care au fost instruiți să manipuleze rețelele sociale", spune el. Canalele de știri consideră că ceea ce se întâmplă pe rețelele sociale trebuie transmis şi în eter. Iar ceea ce se întâmplă pe canalele de știri se regăsește două zile mai târziu în presa scrisă, explică Macron fără să fie verificate.
În opinia lui Emmanuel Macron "Binele public este informația, dar să fie corectă. Și poate că asta trebuie să finanțeze statul ", spune el, gândindu-se cu voce tare. Binele public nu este cameramanul France 3, binele public cuprinde informațiile de la BFM , ICI, TF1 și de peste tot. Trebuie să ne asigurăm că este neutră, să se asigure neutralitatea. În acest sens, să existe granţia unor jurnalişti plătiţi de stat care verifică informațiile. Această remunerație trebuie să fie lipsită de orice interes şi să respecte rolul de jurnalist corect (...), notează lepoint.