Înainte de întrevederea de luni de la Moscova cu Vladimir Putin, președintele francez Emmanuel Macron a discutat, sâmbătă, cu secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a salutat sâmbătă „angajamentul personal” al preşedintelui francez Emmanuel Macron. Strategia sa față de aliaţii occidentali faţă de Rusiei, înaintea întâlnirii pe care o va avea luni, în capitala Rusiei, cu preşedintele rus Vladimir Putin este una de „disuasiune şi dialog”, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.
„Am avut o discuţie bună cu preşedintele Emmanuel Macron despre comasarea militară a Rusiei în şi în jurul Ucrainei. Am lăudat angajamentul său personal faţă de dubla abordare a NATO de disuasiune şi dialog”, a transmis pe Twitter Jons Stoltenberg. Tot aici a semnalat că „unitatea NATO este esenţială în acest moment critic”.
Planurile lui Macron
Emmanuel Macron se va duce, luni, la Moscova pentru a se întâlni cu omologul său rus, Vladimir Putin. Conform unor surse de le Elysee, cel din urmă, a arătat o „anumită flexibilitate” pentru dialog.
După ce va discuta cu liderul de la Kremlin, Emmanuel Macron se va întâlni, marţi, cu Volodimir Zelenski, preşedintele ucrainean. Cei doi ar putea avea ulterior întrevederi și cu cancelarul german, Olaf Scholz, cât şi cu preşedintele polonez Andrzej Duda.
Macron a discutat despre problema ruso-ucraineană, sâmbătă, și cu premierul britanic Boris Johnson. Amândoi au căzut de acord pentru găsirea „unei soluţii diplomatice trebuie să fie în continuare prioritară”, potrivit declaraţiei unui purtător de cuvânt de la Downing Street.
Încearcă o conciliere
Înaintea întâlnirii cu președintele rus, Vladimir Putin, Macron, aflat în precampanie pentru alegerile din aprilie, dar şi drept sef de stat care deține preşedinţia semestrială a Consiliului UE, are prevăzute discuţii cu preşedintele american Joe Biden şi cu cel turc, Recep Erdogan. Cel din urmă a încercat şi el o mediere a conflictului.
În cursul discuţiilor purtate cu Rusia asupra propunerilor, cât şi a răspunsurilor date în scris, transmise către Moscovei, SUA au respins cererile. Preşedintele Putin a considerat „clar că preocupările de principiu ale Rusiei au fost ignorate” de către SUA şi NATO.