Președintelui francez Emmanuel Macron, obsedat de ideea de a înfiinţa o armată europeană, a primit un impuls, ieri, din partea lui Merkel, întrucât Franța și Germania au semnat un tratat istoric actualizat, reafirmând legăturile strânse și angajamentul de a se susține reciproc, la ceremonia din orașul Aachen.
La eveniment, Macron a abordat această tendință în acești termeni: "Într-un moment în care Europa este amenințată de naționalism, care se dezvoltă din interior ... Germania și Franța trebuie să-și asume responsabilitățile și să arate calea de urmat".
Angela Merkel, cancelarul german, potrivit reuters, a fost de acord, adăugând propriile remarci : "Facem acest lucru pentru că trăim în momente speciale și pentru că în aceste vremuri dificile avem nevoie de răspunsuri ferme, distincte, clare și cu perspectivă". Acordul, care este descris ca neclar şi se concentrează pe politica externă și pe legăturile care unesc Berlinul și Parisul pe apărare.
"Populismul și naționalismul se întăresc în toate țările noastre", a declarat Merkel.
"Cei care uită valoarea reconcilierii franco-germane sunt complici în crimele din trecut", a spus Macron.
La observaţiile care au formulat pretenție că cei doi lideri încearcă să formeze o "Armată a UE" , Merkel a spus chiar înainte de semnarea tratatului: "Articolul 4 din tratat afirmă că Germania și Franța sunt obligate să sprijine și să se ajute reciproc, inclusiv prin forță militară, în cazul unui atac asupra suveranității noastre. "
Ea a subliniat că noua organizație militară nu ar fi în concurență cu NATO
Merkel: "Nu este o armată împotriva NATO, ea poate fi o completare bună pentru NATO" . De asemenea, a susținut comentariile inițiale ale lui Macron din noiembrie privind armata europeană propusă: "Trebuie să ne protejăm împotriva Chinei, a Rusiei și chiar a Statelor Unite" - cuvinte care au fost rostite după anunțarea inițială a președintelui Trump că Statele Unite se vor retrage din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare.