Evenimentul Zilei > International > Macron ANULEAZĂ călătoria sa în Marrakech unde se va semna Pactul Global ONU pentru migraţie. O mare dezamăgire din partea Marocului
Macron ANULEAZĂ călătoria sa în Marrakech unde se va semna Pactul Global ONU pentru migraţie. O mare dezamăgire din partea Marocului

Macron ANULEAZĂ călătoria sa în Marrakech unde se va semna Pactul Global ONU pentru migraţie. O mare dezamăgire din partea Marocului

Mai mult de 100 de țări se întâlnesc luni și marți în Marrakech pentru a aproba în mod oficial Pactul Global privind Migrația, condus de ONU, în ciuda defectelor și tensiunilor asupra acestui text fără precedent.

În ceea ce privește partea europeană, cancelarul german Angela Merkel și-a anunțat sosirea la Marrakech fără ţă ţină cont de furia Bundestag-ului. De asemenea, şefii guvernelor din Spania, Grecia, Portugalia şi-au anunţat prezenţa. 

Președintele francez Emmanuel Macron va delega secretarul de stat pentru afaceri externe

Decizia lui Macron de a rămâne acasă unde se confruntă cu mişcări sociale majore a declanșat o "mare dezamăgire" din partea Marocului, care vede conferința ca fiind "un moment istoric", potrivit unei surse diplomatice locale.

"Există o chestiune de oportunitate politică: a merge astăzi la Marrakech este de a oferi un drum tuturor celor care critică Pactul, cu riscul unui semnal rău pentru populație", analizează un observator european.

Italia , Austria, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Estonia, Letonia, Elveția, Australia, Israel și Republica Dominicană au decis să nu meargă în Marrakech. Statele Unite s-au retras din redactarea Pactului, spunând că includea dispoziții contrar politicii de imigrație ale lui Donald Trump.

În ciuda acestor retrageri, Reprezentantul Special al ONU pentru Migrație, Louise Arbor, a declarat că este "foarte încrezătoare" cu privire la viitorul textului care va face obiectul unei rezoluții finale a ONU din 19 decembrie New York, notează lepoint.