În ceea ce privește partea europeană, cancelarul german Angela Merkel și-a anunțat sosirea la Marrakech fără ţă ţină cont de furia Bundestag-ului. De asemenea, şefii guvernelor din Spania, Grecia, Portugalia şi-au anunţat prezenţa. 

Președintele francez Emmanuel Macron va delega secretarul de stat pentru afaceri externe

Decizia lui Macron de a rămâne acasă unde se confruntă cu mişcări sociale majore a declanșat o "mare dezamăgire" din partea Marocului, care vede conferința ca fiind "un moment istoric", potrivit unei surse diplomatice locale.

"Există o chestiune de oportunitate politică: a merge astăzi la Marrakech este de a oferi un drum tuturor celor care critică Pactul, cu riscul unui semnal rău pentru populație", analizează un observator european.

Italia , Austria, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Estonia, Letonia, Elveția, Australia, Israel și Republica Dominicană au decis să nu meargă în Marrakech. Statele Unite s-au retras din redactarea Pactului, spunând că includea dispoziții contrar politicii de imigrație ale lui Donald Trump.

În ciuda acestor retrageri, Reprezentantul Special al ONU pentru Migrație, Louise Arbor, a declarat că este "foarte încrezătoare" cu privire la viitorul textului care va face obiectul unei rezoluții finale a ONU din 19 decembrie New York, notează lepoint.