Macron, marele Repetent al epidemiei de COVID-19

Președintele Franței a obținut nota cea mai mică dintre cei liderii a șapte state în care a fost realizat un sondaj privind modul de gestionare a crizei coronavirusului.

Rezultatele unui sondaj IPSOS realizat în șapte țări (șase europene și Noua Zeelandă) au fost date publicității sâmbătă, 2 mai.

Ele arată o relație de cauzalitate directă între gravitatea situației sanitare din țara respectivă, pe de o parte, și insatisfacția față de autorități și pesimismul autorităților, pe de alta.

Cu alte cuvinte, cu cât o țară a fost mai greu lovită de epidemie, cu atât populația sa este mai nemulțumită de modul în care autoritățile au gestionat situația și este mai pesimistă.

Țările în care s-a realizat studiul sociologic sunt Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Austria, Suedia și Noua Zeelandă.

Francezii, britanicii și italienii dau cele mai mici note conducătorilor lor și sunt cei mai pesimiști, scrie AFP.

Cel mai prost clasat dintre liderii politici este președintele francez Emmanuel Macron, ale cărui acțiuni nu au satisfăcut 42% din populație și a primit nota 4,1 (pe o scară de la 0 la 10).

În partea superioară a tabloului, prim-ministra neo-zeelandeză Jacinda Arden a fost creditată cu nota 7,8, înregistrând doar 7% nemulțumiți.

Cancelarlul austriac Sebastian Kurz s-a clasat pe locul doi, cu nota 6,8 (11% nesatisfăcuți), urmat de cancelara germană Angela Merkel, cu 6 (20%).

Cu note mai mici de 6 se clasează premierul britanic Boris Johnson (5,6), italian, Giuseppe Conte (5,5) și suedez, Stefan Löfven (5,2).

Tot în Franţa modul în care este gestionată criza de către guvern atrage cea mai mare cotă de nemulţumiţi (62%), comparativ cu 9% în Noua Zeelandă. În Italia cota de nemulţumiţi este de 45%, în Marea Britanie – 39%, Suedia, ţară care nu a introdus măsuri de izolare – 30% şi Germania – 26%.

Cota de pesimism în privinţa viitorului ţării este invers proporţională cu încrederea acordată liderilor: 43% se declară pesimişti în Franţa, în timp ce în Noua Zeelandă cota este de doar 6%. În Italia procentul este de 34%, în Marea Britanie – 29%, Suedia – 21%, Germania – 19%, Austria – 13%.