Macron, încercările de a face UE autonomă și poziția specială a Turciei...

Sursa foto: France 3

Aș vrea să amintesc o serie de declarații și apoi voi spune și cine este autorul lor. Iar apoi să facem un scurt tur de orizont referitor la axa pe care încearcă să o formeze Turcia.

- În urmă cu cinci ani, autonomia strategică era o iluzie. Astăzi, toată lumea vorbește despre ea.

- Pentru a ne consolida autonomia, trebuie să dăm un impuls demersurilor noastre în domeniile militar, tehnologic, energetic și financiar.

- Există o sinergie între reindustrializare, acțiune climatică și suveranitate.

- Nu trebuie să depindem de influența externă a dolarului.

- Cât timp sunt invadate țări și se mențin conflictele înghețate, nu poate fi construită o arhitectură de securitate europeană.

- Ajungem să ne implicăm în conflicte externe, în crize care nu ne aparțin și reprezintă o capcană pentru Europa.

- Cel mai rău lucru ar fi să ajungem o parte a acestui conflict, din cauza presiunilor Americii și a reacției exagerate a Chinei.

Autorul acestor declarații este președintele Franței, Emmanuel Macron, care recent a făcut o vizită în China împreună cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Da, sunt cunoscute ideile sale problematice și politicile sale anti-turcești. Dar viziunea actuală asupra sistemului global, încercarea de a face UE independentă nu sunt lucruri de tratat cu lejeritate. Mai ales în contextul în care sistemul Marii Europe încearcă să dezvolte inițiative independente față de SUA și să producă alternative care să asigure securitatea Europei.... Ies și mai pregnant în evidență eforturile președintelui Tayyip Erdoğan de a crea o nouă identitate pentru Turcia, "locală și națională" - adică independentă - într-un larg evantai de domenii, de la politică externă la politică monetară, de la industria de apărare până la energie.

Într-o lume în care ordinea globală a suferit o ruptură majoră și s-a înțeles clar importanța vitală a securității naționale, a securității alimentare, a securității energetice și a securității cibernetice, trebuie ca Turcia să se schimbe față de cum era mai demult.

Și în curând...

Mișcarea "Lumea este mai mare decât cei cinci", lansată de Erdoğan cu viziunea "Pentru o lume mai justă", se va îmbina cu nevoia globală de reformă în cadrul Națiunilor Unite (președintele Erdoğan afirmă că nu doar cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate ONU trebuie să dețină puterea de decizie în ceea ce privește problemele globale de securitate. Extinderea Consiliului de Securitate și rotirea membrilor ar duce la "o lume mai justă", susține președintele Turciei - n.red.).

Astfel, eforturile de a găsi o justiție globală, potrivit definiției "Axei turcești", și lupta pentru o distribuție echitabilă vor duce la nașterea "unui al treilea pol".

 

Autor Okan Müderrisoğlu -sabah.com.tr/

(Traducerea Rador)