Macron deschide Poloniei poarta către proiectul viitorului tanc european

Vizita președintelui francez în Polonia ar putea aduce Varșovia în proiectul franco-german al viitorului tanc european, Main Ground Combat System

În ultimii ani, relațiile dintre Franța și Polonia au fost destul de reci, mai ales de la victoria partidului „Lege și Justiție (PiS) la alegerile legislative din 2015, una dintre primele decizii ale noului guvern fiind anularea unei comenzi de 50 de elicoptere Caracal de la Airbus Helicopters.

Pe lângă relațiile tensionate între Paris și Varșovia în legătură și cu alte subiecte (lucrători detașați în Uniunea Europeană, reformă controversată a justiției poloneze, etc), premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a primit cu răceală recentele remarci ale președintelui francez Emmanuel Macron despre „moartea cerabrală a NATO”, calificându-le drept „periculoase”.

Astfel, vizita lui Macron la Varșovia este percepută de observatori ca fiind o încercare de reluare a dialogului între cele două țări.

„Sper că această vizită marchează un adevărat punct de cotitură în rolul pe care îl putem juca împreună pentru Europa de mâine”, a spus președintele francez, alături de Andrzej Duda, omologul său polonez.

În ceea ce privește atitudinea Parisului față de Moscova, care a stârnit rezerve la Varșovia, Macron a vrut să clarifice: „Franța nu este nici prorusă, nici antirusă, este proeuropeană”, a spus el, înainte de a considera că era necesar, totuși, să existe un „dialog politic exigent” cu Rusia.

În ceea ce privește NATO, Macron a reiterat că „este și va rămâne un pilon esențial pentru securitatea noastră colectivă”. Dar, a adăugat el: „Îmi asum faptul că am spus cât de bolnavă este această alianță din punct de vedere strategic”.

Cu toate acestea, el a amintit: „Franța este pe deplin angajată în securitatea flancului estic al NATO și va continua să fie. Acest „angajament real și concret este perfect compatibil cu două convingeri pe care le am”, a adăugat Macron.

Prima din convingerile sale este că „pentru a fi credibil, NATO trebuie să găsească priorități strategice clare”.

A doua: trebuie să ne asigurăm că „pentru a fi eficient”, NATO trebuie susținut de o reangajare substanțială a europenilor în problemele de apărare”. „Asta ne cer americanii și asta trebuie să facem noi înșine”, a argumentat președintele Macron.

„Ce credibilitate are Europa dacă nu își protejează cetățenii în primul rând? Ce sustenabilitate ar avea atunci când, în fiecare zi, partenerul nostru american, pe bună dreptate, ne spune: trebuie să plătiți pentru siguranța voastră și pentru cea a vecinilor voștri?”, a întrebat liderul de la Elysee, citat de Zone Militaire.

În ceea ce privește cooperarea bilaterală în domeniul apărării, declarația franco-poloneză publicată pe 3 februarie prevede consolidarea ei în domeniul cybersecurității, și, la nivel operațional, textul reamintește participarea Franței și Poloniei la „prezența avansată consolidată” a NATO, la Forța interimară a ONU în Liban sau la Coaliția internațională anti ISIS.

Consolidarea cooperării operaționale va deschide calea unei posibile aderări a Poloniei la Inițiativa Europeană de Intervenție care urmărește consolidarea capacității țărilor europene de a acționa împreună, via o strategie comună, pentru a răspunde crizelor susceptibile să amenințe securitatea europeană.

În cele din urmă, declarația specifică faptul că Franța și Polonia „doresc, de asemenea, să își consolideze convergența în proiectele de cooperare industrială” și că „vor lucra în special împreună în cadrul cooperării structurate permanente pentru sisteme de luptă colaborativă și viitoarele sisteme de luptă terestră”.

Asupra acestui punct, la cele două conferințe de presă pe care le-a susținut alături de președintele Duda și, mai târziu, de premierul Poloniei, Macron a evocat proiectul franco-german al viitorului tanc european, MGCS (Main Ground Combat System).

Proiectul are, se pare, un drum complicat de ambițiile companiei germane Rheinmetall, care ar dori să ia partea leului prin preluarea controlului asupra companiei Krauss-Maffei Wegmann, asociat cu francezii de la Nexter Systems vio societătea comună KNDS.

Totuși, în octombrie trecut, Parisul și Berlinul au semnat o scrisoare de intenție pentru program, după ce Nexter, Krauss-Maffei Wegmann și Rheinmetall au ajuns la un acord privind montarea industrială. Notificarea contractelor de dezvoltare trebuie, în principiu, să fie făcută în prima jumătate a acestui an.

Polonia și-a exprimat deja dorința de a se înscrie în programul MGCS.  „Dorim să aflăm ce posibilități ar putea avea Polonia de a participa la construcția tancului european comun, dezvoltat pentru moment în special de Germania și Franța”, a declarat președinția poloneză.

În orice caz, subiectul ar putea fi abordat în cadrul unei reuniuni a „triunghiului de la Weimar”, un summit franco-germano-polonez care nu a mai avut loc din 2011 și pe care Macron dorește să îl organizeze în următoarele luni.

Viitorul tanc franco-german este așteptat să fie operațional în 2035. El va înlocui tancurile AMX Leclerc (Franța) și Leopard 2 (Germania).

Forțele terestre spaniole și-au exprimat deja interesul pentru achiziția noul tanc Main Ground Combat System.

Noul blindat european va fi concurentul direct al rivalului rus, tancul T-14 Armata.