Macron avertizează: UE riscă să se prăbușească dacă țările sărace nu primesc ajutor

Uniunea Europeană se va prăbuși dacă Bruxelles-ul nu vine în ajutorul economiilor sale cu sute de miliarde de euro, a avertizat președintele francez. Potrivit ziarului britanic Daily Express, Emmanuel Macron a declarat răspicat că dacă statele bogate refuză să împartă povara datoriilor provocate de coronavirus cu țările sărace, populiștii vor ajunge la putere, mai devreme sau mai târziu, în Italia, Spania, chiar și în Franța.

 

“Emmanuel Macron a susținut că Bruxelles-ul “nu are altă opțiune” decât aceea de a stabili un fond de salvare care să permită statelor membre șă împartă cu vecinii mai bogați greutatea datoriilor provocate de pandemia de coronavirus.

Într-o critică usturătoare la adresa modului în care a reacționat organizația, el a spus că UE se confruntă cu un “moment al adevărului “, Uniunea fiind silită să demonstreze că nu este numai o piață economică unică.

“Dacă nu facem asta astăzi, eu vă avertizez că populiștii vor câștiga – astăzi, mâine sau poimâine, în Italia, Spania, poate și în Franța sau în alte țări“, a declarat el pentru Financial Times.

“Cred că UE este un proiect politic. Iar dacă este un proiect politic, factorul uman este o prioritate, astfel încât intră în joc și noțiunea de solidaritate... economia urmează abia după aceea și să nu uităm că economia este o știință morală“.

Țările cel mai grav afectate – Italia și Spania – au criticat amândouă lipsa de solidaritate demonstrată față de ele în momentele cele mai negre de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Ieri, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a cerut scuze Romei, recunoscând că Bruxelles-ul nu a reacționat destul de rapid li nu a ripostat cum trebuie la această criză.

Dar dl Macron dorește ca liderii organizației să meargă mai departe, sprijinind “datoriile comune cu garanții comune“ prin care să se finanțeze refacerea economică – o concepție căreia Germania și Olanda i se opun.

Parisul speră să asigure crearea unui fond al UE de 400 miliarde euro, menit să asigure asistența venită din partea Băncii Centrale Europene.

Roma și Madridul au pledat pentru un plan care, cu sprijinul unor economii din cadrul zonei euro, să reducă efectele economice ale blocajelor survenite în cadrul organizației.

Emmanuel Macron a spus că eșecul aprobării unui asemenea plan riscă să ducă la prăbușirea zonei euro și a proiectului de la Bruxelles. “Nu poate exista o piață unică în care unii sunt sacrificați“, a adăugat el. “Nu mai este posibilă o finanțare care nu este reciprocă și în privința cheltuielilor suportate în bătălia contra virusului COVID-19 și în privința viitoarei noastre redresări economice“.

Președintele francez crede acum că Angela Merkel, din Germania, și Mark Rutte, din Olanda, sunt “pe cale să împărtășească“ modalitățile de finanțare vizând redresarea economică a UE. Ar fi o greșeală istorică să susții că “cei care au păcătuit trebuie să plătească“, a spus dl Macron.

El a amintit “fatala greșeală istorică“ a țării sale de a pretinde daune Germaniei după Primul Război Mondial – o decizie care, în cele din urmă, a dus la ascensiunea odioasei mișcări naziste a lui Adolf Hitler.

“Este o greșeală pe care nu am mai făcut-o și la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Planul Marshall... oamenii mai vorbesc încă de el și în ziua de azi... îi spunem ‘banii din elicopter‘, și mai spunem că ‘trebuie să uităm trecutul, să marcăm un nou început și să privim spre viitor‘“.

Comisia Europeană a anunțat niște planuri vizând un ‘nou Plan Marshall‘ de până la 1 trilion de euro pentru a finanța redresarea în urma virusului COVID-19.

Ursula von der Leyen a declarat: “Avem nevoie de un Plan Marshall în vederea redresării Europei, un plan care trebuie să intre în vigoare imediat. Vom apela la forța întregului buget european pentru a impune marile investiții necesare în vederea refacerii pieței unice după coronavirus. Vom face din asta o prioritate, astfel încât să activăm această investiție în primii ani de redresare, care vor fi cruciali“.

Disputele pe tema viitorului buget pe termen lung al UE ar urma să fie reluate cu ocazia crucialei videoconferințe la care liderii vor participa săptămâna viitoare.