Evenimentul Zilei > International > Macron avertizează: UE riscă să se prăbușească dacă țările sărace nu primesc ajutor
Macron avertizează: UE riscă să se prăbușească dacă țările sărace nu primesc ajutor

Macron avertizează: UE riscă să se prăbușească dacă țările sărace nu primesc ajutor

Uniunea Europeană se va prăbuși dacă Bruxelles-ul nu vine în ajutorul economiilor sale cu sute de miliarde de euro, a avertizat președintele francez. Potrivit ziarului britanic Daily Express, Emmanuel Macron a declarat răspicat că dacă statele bogate refuză să împartă povara datoriilor provocate de coronavirus cu țările sărace, populiștii vor ajunge la putere, mai devreme sau mai târziu, în Italia, Spania, chiar și în Franța.

Parisul speră să asigure crearea unui fond al UE de 400 miliarde euro, menit să asigure asistența venită din partea Băncii Centrale Europene.

Roma și Madridul au pledat pentru un plan care, cu sprijinul unor economii din cadrul zonei euro, să reducă efectele economice ale blocajelor survenite în cadrul organizației.

Emmanuel Macron a spus că eșecul aprobării unui asemenea plan riscă să ducă la prăbușirea zonei euro și a proiectului de la Bruxelles. “Nu poate exista o piață unică în care unii sunt sacrificați“, a adăugat el. “Nu mai este posibilă o finanțare care nu este reciprocă și în privința cheltuielilor suportate în bătălia contra virusului COVID-19 și în privința viitoarei noastre redresări economice“.

Președintele francez crede acum că Angela Merkel, din Germania, și Mark Rutte, din Olanda, sunt “pe cale să împărtășească“ modalitățile de finanțare vizând redresarea economică a UE. Ar fi o greșeală istorică să susții că “cei care au păcătuit trebuie să plătească“, a spus dl Macron.

El a amintit “fatala greșeală istorică“ a țării sale de a pretinde daune Germaniei după Primul Război Mondial – o decizie care, în cele din urmă, a dus la ascensiunea odioasei mișcări naziste a lui Adolf Hitler.

“Este o greșeală pe care nu am mai făcut-o și la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Planul Marshall… oamenii mai vorbesc încă de el și în ziua de azi… îi spunem ‘banii din elicopter‘, și mai spunem că ‘trebuie să uităm trecutul, să marcăm un nou început și să privim spre viitor‘“.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.