Macovei: Ultima şansă pentru Legea ANI e la CCR

Macovei: Ultima şansă pentru Legea ANI e la CCR

Eurodeputatul Monica Macovei acuză guvernul de "manevra" secretizării averilor şi aşteaptă ca judecătorii să reintroducă declaraţiile publice.

Cu câteva ore înainte ca preşedintele Traian Băsescu să retrimită la Curtea Constituţională Legea ANI care secretizează averile, eurodeputatul Monica Macovei declara, într-un interviu acordat EVZ, că aceasta ar fi ultima şansă ca actul normativ să fie corectat.

EVZ: Legea ANI se află pe masa preşedintelui Băsescu. Vă aşteptaţi să o trimită la Curtea Constituţio nală ca variantă de resuscitare? Monica Macovei: Da, este o ultimă şansă şi trebuie încercată. Eu nu m-aş opri până nu încerc posibilul şi imposibilul, mai ales că există o problemă cu Senatul care a încălcat principiul bicameralismului.

Credeţi că după formarea noii majorităţi ar putea exista la Curte o altă abordare? Eu aştept să aplice în mod real Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi să revină la acea decizie prin care, fără niciun fel de explicaţie, Curtea a spus că declaraţiile de avere încalcă dreptul la viaţă privată garantat de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Nu există nicio decizie a CEDO care să constate că publicitatea declaraţiilor de avere ar încălca acest drept. A fost o minciună, iar Curtea poate să revină asupra deciziei, nu să inventeze argumente să-şi protejeze propriile averi şi pe ale celor care i-au trimis acolo. De asemenea, trebuie să analizeze ce înseamnă mandatul public şi obligaţiile celor care şi-l asumă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum vă explicaţi lipsa de reacţie a PDL, chiar abandonul, neadresându-se Curţii? Colegii mei din PDL din Senat sunt în aceeaşi măsură vi novaţi ca şi cei din celalalte partide şi ştim cu toţii că în România, de 20 de ani, şi-au dat mâna peste partide pentru a-şi proteja diverse interese personale cum ar fi şi acesta. Cei de la Camera Deputaţilor au răspuns favorabil cererii de reexaminare, dar ce de nu au trimis-o acum la Curtea Constituţională nu cunosc.

"Cred că secretizarea averilor a fost o înţelegere în guvern"

La ce nivel aţi constatat o rezistenţă, fie în PDL, fie în guvern, în privinţa acestei legi? Am iniţiat proiectul care avea ca anexă declaraţiile publice de avere şi de interese în februarie 2005. În guvern a existat atunci opoziţie din partea UDMR şi PC. Mi-amintesc că domnul Marko Bela a ieşit din şedinţa de guvern, de nervi, cu domnul George Copos. În final a trecut, şi de cinci ani a fost un instrument util pentru jurnalismul de investigaţie şi pentru electorat. ANI s-a creat în 2007. Acum s-au unit cele două legi, din păcate. Asta a fost o altă manevră şi este, cred, un pas enorm înapoi, această încercare de a scoate din domeniul public declaraţiile de avere şi interese.

Este ministrul Predoiu singurul responsabil pentru această "manevră" sau a fost un act de voinţă la nivelul întregului guvern? Toţi sunt. I-a ajutat pe cei din guvern şi din parlament. Cred că a fost o înţelegere. Se putea aplica decizia CCR fără să se atingă de formularele declaraţiilor.

Includeţi aici miniştrii PDL? Da. Cred că toţi politicienii şi-au dat mâna, chiar dacă stindardul l-a dus domnul Frunda care vorbeşte despre legislaţie europeană. Altă manipulare. Să indice exact ce legislaţie europeană.

Vedeţi guvernul asumându-şi răspunderea pe o lege corectată? Nu pot să prezic ce va face, dar, ca să dovedeşti că ce ai spus în campaniile electorale transformi în fapte, ar fi o idee foarte bună să-şi asume răspunderea.

Ar putea un raport dur al CE să fie o presiune suficientă ca parlamentarii să mai corecteze legea? Nu cred că îi mai interesează ce spune Comisia Europeană.

"Riscul luptei cu corupţia e că politicienii încearcă să scape. Asta fac Marko, Frunda şi alţii, din toate partidele.", MONICA MACOVEI, eurodeputat

ULTIMA ORĂ Preşedintele trimite legea la Curte

La câteva ore după interviul acordat EVZ de Monica Macovei, preşedintele Traian Băsescu a retrimis, aseară, Curţii Constituţionale Legea ANI. Criticile ridicate de Paratul Cotroceni se referă la nerespectarea principiului bicameralismului, în condiţiile în care prevederi pentru care Camera Deputaţilor este decizională au fost respinse în Senat.

"Viciul de procedură putea fi acoperit numai dacă cea de-a doua Cameră, respectiv Senatul, ar fi fost de acord cu prevederea (menţinerii comisiilor de pe lângă Curţile de Apel care pot controla averile - n.r.) adoptată de către Camera Deputaţilor", se arată în sesizarea lui Băsescu.