Lupte aprige de culise pentru posturile europene în ajunul summit-ului decisiv

Noul Parlament European va vota, azi, la Strasbourg, numirea fostului premier luxemburghez Jean-Claude Juncker în fruntea Comisiei Europene. Ședința va fi tensionată, pentru că mulți europarlamentari nu-l susțin

Un summit european extraordinar va avea loc miercuri, pentru desemnarea noului șef al diplomației europene și a vicepreședintelui Comisiei Europene.

Prim-ministrul britanic, David Cameron, susținut de câțiva lideri europeni, duce o campanie asiduă, de ceva vreme, împotriva numirii luxemburghezului Jean- Claude Juncker la conducerea Comisiei Europene. Potrivit presei franceze, Cameron ar fi amintit până și viciile lui Juncker - „bea și fumează prea mult” - ca argumente contra acestuia. Liderii europeni caută și un succesor pentru Herman van Rompuy, la conducerea Consiliului European.

Nou șef al politicii externe a UE

Între timp, un grup de state est-europene a lansat un apel pentru a bloca Italia să ocupe postul de șef al politicii externe europene, acuzând Roma că nu este suficient de dură la adresa Rusiei. Contra nominalizării ministrului de Externe italian, Federica Mogherini, s-au pronunțat Letonia, Lituania, Estonia și Polonia, cei mai fermi avocați ai sancțiunilor impuse Moscovei, după cum scrie „Financial Times”. Eforturilor lor li s-au alăturat și alte țări, după ce Mogherini l-a invitat pe Vladimir Putin la summitul UE-Asia în octombrie.

Cancelarul german Angela Merkel vrea să se cadă de acord asupra unui „pachet” al nominalizărilor pentru funcțiile importante ale UE și ar accepta ca premierul danez Helle Thorning-Schmidt să-l înlocuiască în funcție pe Rompuy, deși anterior ceruse liderilor de centru- dreapta să blocheze candidatura unui socialist. Premierul italian Matteo Renzi și președintele francez Francois Hollande, ambii de centru- stânga, urmează să o sprijine pe Thorning-Schmidt.

Pierre Moscovici, contestat

Pe de altă parte, ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, a pus sub semnul întrebării candidatura fostului ministru de Finanțe francez, Pierre Moscovici, pentru postul de comisar european al afacerilor economice și monetare, criticând-l pentru problemele economice ale țării sale. Schaeuble a amintit că Franța a încălcat regulile bugetare ale UE și ar putea fi sancționată de Comisie. „Rămâne de văzut dacă un cetățean francez ar trebui să primească responsabilitatea gestionării afacerilor monetare și economice în aceste circumstanțe”, a conchis oficialul german.