Tensiunile dintre SUA și China în ceea ce privește tehnologia au ajuns la cote minime. Cablurile submarine au ținut prima pagină a ziarelor la începutul acestui an. Acest lucru s-a produs după ce patru din cele 15 cabluri submarine esențiale din Marea Roșie au fost întrerupte. Acestea s-au întâmplat pe fondul atacurilor rebelilor houthi din Yemen, susținuți de Iran, asupra navelor israeliene, americane și britanice.
În consecință, sensibilizarea publicului cu privire la cablurile submarine a crescut. Aceste rețele de cabluri devin o nouă sursă de tensiune în relațiile internaționale, pe fondul angajamentelor geopolitice tot mai intense dintre SUA și China.
Ce sunt cablurile submarine?
Potrivit firmei de cercetare a pieței de telecomunicații TeleGeometry, sub apă sunt sute de cabluri de telecomunicații masive, lungi de aproape 1,4 milioane de kilometri. Unele dintre aceste cabluri sunt mai scurte, cum ar fi, de exemplu, cablul Celtix Connect de 131 de kilometri. Acesta leagă Irlanda de Regatul Unit. Altele, însă, se întind pe distanțe mult mai mari - cum ar fi cablul Asia America Gateway de 20.000 de kilometri.
Se preconizează că numărul de cabluri submarine de pe întreaga planetă va crește în următorii ani. Astfel se reflectă cererea tot mai mare de trafic de date generată de răspândirea streaming-ului video și a serviciilor cloud. Până la începutul anului 2024, TeleGeometry a declarat că datele sale monitorizează 574 de cabluri submarine active și planificate. Cablurile submarine sunt coloana vertebrală a internetului global, transportând 99% din traficul de date intercontinental din lume.
„Dacă ați trimis un e-mail, un mesaj sau ați făcut videochat cu cineva de pe un alt continent, ați folosit un cablu submarin. Ați făcut-o probabil fără să vă gândiți la asta” a declarat Andy Champagne, director tehnologic al Akamai Labs, pentru CNBC prin e-mail.
„În timp ce suntem legați între noi printr-o rețea fizică complexă de cabluri de fibră optică pe uscat, topologia devine mai dificilă odată ce ne scufundăm în oceane. Este foarte complex să instalați cabluri submarine. Și, atunci când există o problemă cu un cablu submarin, repararea acestuia este o sarcină deloc trivială” a adăugat Champagne.
Impact important
Potrivit lui Joe Vaccaro, vicepreședinte și director general al ThousandEyes, ce face cablurile submarine importante este impactul pe care îl au atunci când sunt întrerupte.
„Oamenii individuali, ca dumneavoastră și ca mine, nu spunem cablu submarin tăiat. Ceea ce constatăm este că aplicația pe care încercăm să o accesăm a devenit dintr-o dată foarte lentă sau indisponibilă”, a declarat Vaccaro.
„Atunci când au loc aceste întreruperi, în cele din urmă, furnizorii de bază care transportă acel trafic trebuie să încerce să mute dinamic traficul pe rute diferite. Ce se întâmplă atunci când faci asta? Se produce un nivel de congestionare” a adăugat Vaccaro.
Un risc de securitate în creștere
Cablurile submarine au fost în mod tradițional deținute și operate de operatorii de telecomunicații. Mai recent, giganții americani din domeniul tehnologiei, printre care Meta, Google, Microsoft și Amazon, au investit sume semnificative pentru a-și instala propriile cabluri.
În 2021, Meta și Google au anunțat că intenționează să instaleze două cabluri submarine uriașe care să lege Coasta de Vest a SUA de Singapore și Indonezia. Cablurile trans-pacific Echo și Bifrost sunt așteptate să crească capacitatea de date între regiuni cu 70% și să îmbunătățească fiabilitatea internetului.
Meta investește în ambele cabluri, în timp ce Google sprijină doar Echo. Meta a anunțat anterior că intenționează să construiască un cablu submarin lung de 37.000 de kilometri în jurul Africii. Scopul este de a-i oferi acesteia un acces mai bun la internet. În acest timp, Google lucrează, de asemenea, la un cablu submarin numit Equiano. Acesta vizează conectarea Africii cu Europa.
Se pare că în luna mai oficialii americani au avertizat în privat firmele de tehnologie, inclusiv Google și Meta. Conform unor surse anonime, cablurile submarine din regiunea Pacificului ar putea fi vulnerabile la spionarea de către navele de reparații din China.
Implicările Chinei
Estonia, între timp, a declarat că China nu a răspuns încă la o cerere veche de șase luni de a ajuta țara în ancheta sa privind o navă chineză. Aceasta este suspectată că i-a tăiat două dintre cablurile sale submarine. Ministerul de Externe al Chinei a declarat de atunci că este gata să colaboreze cu Estonia pentru a coopera în cadrul anchetei.
Aceste evoluții evidențiază modul în care cablurile subacvatice devin o sursă de dispută în materie de securitate națională. Datele pe care aceste rețele le trimit pot implica comunicații cu mize mari. Printre acestea sunt incluse coordonarea misiunilor diplomatice, operațiuni de securitate și colectarea de informații.
Preocupările SUA
Preocupările guvernului SUA nu sunt noi și au fost documentate pe larg. În martie 2023, un comitet interinstituțional numit Team Telecom lucra pentru a împiedica orice cablu submarin să conecteze direct teritoriul SUA cu China continentală sau Hong Kong. Aceasta se întâmpla din cauza temerilor legate de spionajul chinez.
Se pare că multe proiecte internaționale de cabluri submarine ocolesc astăzi China. În special, din cauza preocupărilor legate de securitatea datelor și de influența geopolitică a Beijingului. China a investit sute de milioane de dolari pentru a-și crea propria infrastructură de cabluri subacvatice. Scopul a fost de a rivaliza cu cea a SUA.
Puncte centrale de vulnerabilitate
O problemă-cheie a modului în care sunt configurate în prezent cablurile submarine este faptul că conexiunile ce leagă întregi părți ale lumii afectează porțiuni masive ale infrastructurii de internet.
„Dacă trebuie să conectați aceste două puncte, trebuie să știți că o singură întrerupere a cablului va avea efecte masive pentru fiecare furnizor important de cloud” a declarat Vaccaro de la ThousandEye.
Când astfel de conexiuni critice se confruntă cu întreruperi, se poate ajunge la un „joc al blamului”. Aici, consumatorii tind să acuze serviciile pe care le folosesc în cazul unei întreruperi sau al congestionării traficului.
În anumite regiuni se poate utiliza un furnizor de cloud diferit de cel pe care îl folosesc într-o altă parte a lumii pentru a asigura consecvența calității rețelei, conform CNBC .