Proiectul legislativ care facilitează demiterea preşedintelui va fi contestat.
Legea care face mai uşoară demiterea preÂşedintelui a trecut de votul Parlamentului.
Senatul a votat ieri proiectul de modificare a legii referendumului, astfel că pe viitor şeful statului va putea fi dat jos din funcţie cu majoritatea voturilor celor care s-au prezentat la urne. În forma actuală a legii, referendumul de demitere a preşedintelui este valid numai dacă se pronunţă favorabil peste jumătate din totalul populaţiei cu drept de vot din România.
Din acest moment, meciul se mută în terenul Curţii Constituţionale. Senatorul independent afiliat PDL Iulian Urban a declarat că "deja s-au strâns semnăturile, o să se meargă la Curtea Constituţională". Urban a avertizat USL - iniţiatorul legii - că "în viaţă şi în politică trebuie să ai grijă groapa cui o sapi, că este posibil să cazi tu în ea". "S-ar putea, peste doi-trei ani de zile, să fie folosită într-un sens invers, împotriva unui preşedinte pe care îl va da probabil ţării USL, rămâne de văzut", a comentat senatorul.
USL se grăbeşte să aibă terenul pregătit pentru suspendarea şi demiterea lui Traian Băsescu. În timp ce alte legi zac şi câte un an prin comisii, proiectul de modificare a legii referendumului a parcurs traseul prin Senat în patru zile. De asemenea, prin Senat trece, în pas rapid, propunerea conform căreia Curtea Constituţională nu se mai poate pronunţa cu privire la hotărârile Parlamentului. În acest fel, rolul CCR în procedura de suspendare a şefului statului ar putea fi redus. Deşi marţi abia a fost votat în plenul Camerei, proiectul, iniţiat de doi parlamentari USL, a trecut miercuri deja de Comisia juridică a Senatului.