Cum luptă cu extremismul Marea Britanie

Antisemitism, socialism, stânga / Sursa foto: Inna Zakharchenko | Dreamstime.com

Strategia guvernului din Marea Britanie de a înceta contactele cu anumite organizații va funcționa doar dacă toate organele publice vor respecta această obligație.

Discursul răscolitor de vineri al premierului a marcat un prim pas important în contraatacul împotriva cancerului extremismului care a prins rădăcini în Regatul Unit, scrie The Telegraph.

Contraatac împotriva „cancerului extremismului”, în Marea Britanie

Va trebui să fie însoțit de acum de acțiuni hotărâte și de un plan adecvat, detaliat, care să includă și amendamente substanțiale și urgente la legislație și recomandări deopotrivă.

Astfel de reforme - care nu se pot limita la platitudini - trebuie să fie adoptate înainte de alegeri, cât timp conservatorii vor mai deține majoritatea.

E extrem de binevenit gestul lui Sir Keir Starmer [liderul laburist și al opoziției - n.trad.] de a susține discursul premierului, dar e foarte îngrijorător că unii parlamentari laburiști au atacat avertismentul lui Sunak, sfidându-și propriul lider.

George Galloway, extremist de stânga antisemit și anti-NATO / sursa foto: wikipedia

Problemele interne ale Laburiștilor

Câți parlamentari dispuși să lupte cu extremismul vom mai avea după alegeri? În parlament s-a mai putut observa tendința îngrijorătoare a unora de a ignora alegerea lui George Galloway [extremist de stânga antisemit și anti-NATO - n.trad.] în Rochdale ca pe o aberație datorată exclusiv inepției laburiștilor din acea circumscripție.

Realitatea este aceea că influența lui Galloway - și a oribilului său nou partid - e cel mai probabil să crească de acum încolo, din cauza vidului de conducere care a apărut în țara aceasta după atacurile teroriste din octombrie ale Hamas asupra civililor israelieni.

Persistă întrebarea dacă actualul guvern va face altceva în locul vechii și ineficientei sale strategii bazate pe controlul frontierelor, legislația antitero, politica de educație și misiunea poliției.

Cât de eficientă va fi noua politică din Marea Britanie?

Va fi suficient de robustă noua definiție propusă, mai strictă, a extremismului? Va fi ea implementată fără milă, dar echitabil? Îi va include deopotrivă pe extremiștii de stânga, pe islamiști și pe agitatorii de extrema dreaptă?

Strategia guvernului de a înceta contactele cu anumite organizații va funcționa doar dacă toate organele publice - nu doar guvernul național - vor respecta această obligație.

Vor fi reduși la tăcere predicatorii extremiști și vor fi trase la răspundere asociațiile care îi adăpostesc? Vor fi cu adevărat deportați extremiștii străini, adică expediați efectiv în alte țări?

Sunak i-a cerut poliției să înceteze să se limiteze doar la a „gestiona” protestele și să înceapă să-și facă efectiv meseria - dar ce va face el dacă polițiștii nu-l vor asculta? Sunt multe întrebări, dar deocamdată mult prea puține răspunsuri.

(Traducere: Andrei Suba, RADOR RADIO ROMÂNIA)