Luptă contra cronometru pentru viața unui bebeluș nenăscut, la Universitar. Detalii înfiorătoare

Luptă contra cronometru pentru viața unui bebeluș nenăscut, la Universitar. Detalii înfiorătoare

Un caz grav a fost adus pe heliportul de la Spitalul Universitar din Capitală, de către un elicopter SMURD. O femeie gravidă, cu probleme cardiace grave, amenințătoare de viață, a fost adusă de urgență la acest spital pentru a da o șansă atât ei, cât și copilului, să-și continue viața. Medicii au creat un sistem de intervenție complex și, conform lor, iată care au fost pașii care au dus la reușita cazului, salvând viața mamei și a copilului nenăscut:

„O pacientă tânără, cu o sarcină de 37 de săptămâni, a fost adusă de urgență ieri, la Spitalul Universitar de Urgență București, cu diagnosticul de disecție de aortă. Transferul s-a făcut cu un elicopter SMURD, care a ajuns de la Craiova pe heliportul SUUB într-un timp mult mai scurt decât ar fi necesitat un transfer cu ambulanța, fiecare minut fiind vital în astfel de cazuri.

Pacienta era cunoscută cu antecedente cardiace și a fost transferată de la Spitalul Județean Craiova cu diagnosticul de disecție de aortă tip A, diagnostic care are un prognostic rezervat și o mortatilitate crescută dacă nu se intervine imediat.

După aterizarea elicopterului pacienta a fost preluată de o echipă multidisciplinară, formată din medici cardiologi, echipa de chirurgie cardiovasculară, medici de pe secția ATI, medici de obstetrică- ginecologie și, nu în ultimul rând, medici neonatologi.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urma operației de cezariană efectuată în Blocul Operator Central, pacienta a adus pe lume un băiețel perfect sănătos. După operație de cezariană echipa multidisciplinară a continuat investigațiile, inclusiv angioCT, rezultând un anevrism de aortă ascendentă și stenoză valvulară. Pacienta a fost internată pe secția ATI a Spitalului Universitar de Urgență București, în prezent fiind stabilă hemodinamic și respirator, urmând ca intervenția chirurgicală la nivelul cordului să aibă loc după terminarea perioadei de alăptare.

Bebelulșul, născut la 37 de săptămâni, e în stare bună!

”Se dovedește încă o dată că abordarea multidisciplinară în astfel de cazuri este vitală pentru pacienții noștri. De data aceasta medicii au salvat două vieți, grație faptului că heliportul Spitalului Universitar de Urgență București deservește nevoia rapidă de intervenție în cazurile aflate la granița dintre viață și moarte. În cazul diagnosticului pus inițial acestei paciente, Spitalul Universitar de Urgență București era singurul spital care putea oferi tratament complet și complex atât pentru mamă cât și pentru nou născut. Ne bucurăm că mama și nou- născutul sunt acum în stare bună și vrem să îi asigurăm încă o dată pe toți pacienții noștri că la Spitalul Universitar de Urgență București vor primi cele mai bune îngrijiri medicale la standarde înalte”, a declarat dr. Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar de Urgență București.

Heliportul Spitalului Universitar de Urgență București a devenit operațional pe 3 decembrie 2019.