Lupta contra banilor stârnește revoltă în Republica Moldova
- Iuliu Vlădescu
- 27 noiembrie 2023, 19:52
Lupta contra banilor cash stârnește revoltă și în Republica Moldova. Proiectul inițiat de guvern este aspru criticat de fostul președinte Igor Dodon.
Lupta contra banilor a lovit și Republica Moldova, după ce același tip de inițiativă a apărut și în România și alte țări din UE.
Cum arată lupta contra banilor la Chișinău
În Republica Moldova, oamenii ar putea fi obligați să cumpere case sau mașini doar prin transfer bancar, potrivit unui recent proiect de lege.
Fostul președinte al țării, Igor Dodon, spune că este un proiect ce lovește cel mai tare în diaspora moldovenească și va determina un efect contrar intențiilor, creșterea economiei subterane.
Liderul socialiștilor moldoveni a criticat proiectul guvernului, care ar urma să limiteze tranzacțiile în numerar în Republica Moldova.
„Această lege lovește, în primul rând, în cetățenii noștri care muncesc peste hotare și trimit bani în numerar acasă, iar ramura imobiliară va pleca în tenebru”, consideră Igor Dodon.
Dodon acuză băncile străine
„Nu poate omul să cumpere apartament decât să se ducă la bancă, să depună acolo banii. Iată ce ei fac. În primul rând, pentru ca să câștige cei cu băncile - repet, noi nu avem nicio bancă moldovenească, toate sunt ale străinilor, ale occidentalilor și ei fac miliarde.
Guvernul ne trimite la bancă, nu direct la vânzător. Pe urmă au să vină cu întrebări - „da de unde banii? Ia să-i blocăm pe un an!”.În cine lovește această decizie? În cetățeanul simplu și mai ales în diasporă.
Dragă diasporă, cei care ați votat-o pe Maia Sandu, e lovitură în voi, cei care ați investit și care aduceți 1,5 miliarde de euro acasă prin bănci, apoi prin buzunare și microbuze încă un miliard și ceva. Aproape 3 miliarde de euro voi investiți anual în Republica Moldova, iar Maia Sandu acum vă trăsnește”, a declarat Dodon, citat de Unimedia.
Lupta contra banilor cash, inițiată de Guvern
Guvernul Republicii Moldova a anunțat că inițiativa urmează să fie supusă discuțiilor publice și dezbaterilor în Parlament. „Acesta urmează să fie supus discuțiilor publice și dezbaterilor în Parlament, inclusiv la subiectul în cauză”, a precizat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Dorin Recean.
Proiectul a fost aprobat de executiv pe 15 noiembrie 2023, în pofida avizului negativ venit de la Comisia de stat. Premierul Dorin Recean a declarat că „trebuie să continuăm să avem grijă să curățăm procesul de circulație a fluxului de numerar”.
Însă Dodon atrage atenția că „nu va putea fiecare să argumenteze banii pe care i-a făcut în Italia, de exemplu, timp de 10 ani, pentru că moldovenii lucrează diferit, inclusiv la negru. Au să vrea să-și ia un apartament aici, vor aduce 100 de mii de euro, vor merge să depună la bancă. Banca îi va bloca și va cere documente confirmative. Cine va avea de câștigat? Banca, iar economica se va duce în tenebru”.
El mai spune că apartamentele se vor scumpi. „Nu vor mai costa 1000 de euro pe metru pătrat, oficial, ci 100 de euro și oamenii vor plăti la negru. Iată ce fac „super”-economiștii din Guvernul Recean, împreună cu Maia Sandu”, a încheiat Igor Dodon.