În urma protestelor violente din Serbia, președintele Aleksandar Vucic a decis să renunțe la planul de măsuri restrictive pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus.
În urma protestelor, 40 de polițiști au fost răniți și peste 20 de protestatari au fost arestați.
După ce președintele a anunțat reintroducerea carantinei în Belgrad, oamenii au ieșit în stradă și au cerut demisia acestuia.
Decizia a venit la scurt timp după ce oficialii din domeniul sănătății au raportat un număr record de decese și de cazuri într-o singură zi: 13 morți și 299 de cazuri noi de COVID-19.
Pe durata protestelor legate de gestionarea pandemiei de COVID-19 de către autorităţi, zona din faţa parlamentului sârb, s-a transformat într-un teatru de război, relatează dpa şi MIA.
Între 500 şi 1000 de oameni au participat relativ distanţaţi la protestul de sâmbătă seara, mulţi dintre ei stând jos.
Prin mijlocul mulţimii au trecut participanţii la un marş de protest, împotriva secesiunii Kosovo, purtând icoane şi intonând cântece religioase la megafoane şi întâmpinaţi cu aplauze de participanţii la protestul antiguvernamental.
Atmosfera a fost totuşi tensionată, iar mici grupuri de indivizi care corespundeau imaginii huliganilor prezenţi la toate manifestaţiile din serile precedente, când au incitat la violenţe, şi-au făcut apariţia pe străzile din jurul parlamentului, o parte dintre ei fiind reţinuţi de poliţiştii care patrulau în zonă.
Comisia Europeană şi-a exprimat joi preocuparea faţă de evenimentele din Serbia şi a atras atenţia că drepturile fundamentale ale cetăţenilor trebuie respectate, transmite dpa.
„Este adevărat că evoluţiile din Serbia, pe care le-am urmărit îndeaproape în ultimele două zile, dau motive de preocupare”, a declarat Ana Pisonero, purtătoare de cuvânt a Comisiei, într-o conferinţă de presă.
Ea a spus că, chiar dacă revine guvernului să decidă ce măsuri sunt necesare în contextul pandemiei COVID-19, acestea nu ar trebui să afecteze în mod disproporţionat drepturile fundamentale.
„Aceasta se aplică, desigur, şi dreptului de a protesta paşnic. Acesta este un drept fundamental într-o societate democratică”, a afirmat Ana Pisonero. „Orice folosire a forţei trebuie să fie calibrată şi proporţională în orice moment”, a adăugat ea.