"Lupoaica" isi plimba puii prin Bucuresti

Statuia legendarei lupoaice va fi mutata pe Lipscani. Mama lui Romulus si Remus a fost pradata de hoti si ocrotita de Murgeanu.

Statuia „Lupoaicei” din Piata Romana va fi din nou mutata anul acesta. Reprezentarea legendarei lupoaice care i-a adoptat pe Romulus si Remus, intemeietorii Romei, va fi dusa in Piata Sfantu Gheorghe, la intrarea pe Lipscani. Este a patra oara, in cei 101 ani de la aducerea in Bucuresti, cand „Lupoaica” isi schimba adresa.

„Aici la Piata Romana nu e un loc bun, pentru ca de nu stiu cate ori au intrat masini in ea. Urmeaza ca anul acesta „Lupoaica” sa fie mutata la primul loc de expunere publica, cel din 1906”, a dezvaluit Florin Necula, directorul Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic din Primaria Capitalei.

Mama lui Romulus si Remus a fost, de-a lungul timpului, „curtata” deseori de amatorii de bronz, care i-au furat „fiii” de la san. Pana si viceprimarul Razvan Murgeanu a despartit „familia”, adoptandu-i temporar pe Romulus si Remus ca sa-i fereasca de hoti.

O lupoaica plimbareata „Lupoaica” de la Romana a fost adusa in tara cu ocazia Expozitiei Nationale organizata in 1906 in Parcul Carol din Capitala. A fost darul primariei de la Roma pentru autoritatile romane si a fost insotita de contele de San Martino. Din Parcul Carol a fost pusa la loc de onoare in Piata Sfantu Gheorghe (fosta Piata Zarafi), care, dupa amplasarea „Lupoaicei”, se va numi Piata Romei, la intersectia strazilor Lipscani si Baratiei.

Prima data cand romanii au hotarat ca legendara lupoaica nu statea bine unde se afla a fost in anul 1931, cand au mutat-o pe Dealul Patriarhiei. In perioada cat a stat aici, au inceput sa apara povesti cum ca e nepotrivita pozitia animalului din bronz cu coada catre altarul bisericii si botul catre piata. Asadar, nici aici nu si-a gasit locul.

Furati de la sanul mamei

Si iata ca mama adoptiva a lui Romulus si Remus a fost din nou plimbata, in perioada comunista, pana in Piata Dorobanti. De aici, a ajuns in Piata Romana, unde se afla si azi.

Cunoscuta statuie nu a avut de suferit doar pe motive de amplasament. In 2006, trecatorii din zona Pietei Romane au avut surpriza sa gaseasca in locul lupoaicei - pe care se mai catarau suporterii romani cand castiga echipa nationala vreun meci important - un soclu gol. Cei mai curiosi aveau sa afle, daca se interesau, ca „Lupoaica” nu a disparut de tot, ci a fost dusa intr-un atelier pentru restaurare.

Este insa una dintre putinele dati in care statuia nu a avut de suferit de pe urma unor hoti reali. La un moment dat, in istoria zbuciumata a „Lupoaicei” din Bucuresti, cei doi fii adoptivi din bronz, Romulus si Remus, au fost luati de raufacatori de la sanul mamei si au fost inlocuiti cu niste replici, facute in Romania.

Viceprimarul Murgeanu, pe post de lupoaica

De frica hotilor. Asa au ajuns Romulus si Remus in biroul viceprimarului de atunci al sectorului 1, Razvan Murgeanu.

„Ma saturasem sa-i tot refacem, ca se furau ba unul, ba altul, pe vremea cand „Lupoaica” statea la Piata Dorobanti”, povesteste Murgeanu un crampei din viata statuii, de prin anii ‘90. „Asa ca i-am luat la mine in birou, i-am pus langa calorifer, la caldurica si stateau toata ziua si se uitau la mine. Dracu’ stie care dintre ei mai era original, ca se furasera de atatea ori, incat nu mai stie nimeni. Da’ patina timpului o aveau, totusi”, asigura hatru vicele Capitalei.

Dupa ce si-au facut ucenicia in administratie, cei doi copilasi din bronz („grei rau, sa tot fi avut 15-20 de kile unul, ca am tras greu de ei”, isi aminteste Murgeanu) au revenit la sanul lupoaicei, prinsi zdravan in cimentul soclului, putin inainte ca statuia sa fie mutata in Piata Romana. Apoi iar s-au trezit in biroul viceprimarului.

„I-am luat cand a decis Lis sa-i mute in Romana, ca se demola soclul si mi-a fost frica sa nu cumva, in invalmaseala, sa dispara iar”, explica Murgeanu.

In 1997, „Lupoaica” a ajuns in Piata Romana, cu tot cu „pui”, binecuvantati de premierul Victor Ciorbea si de oaspetele lui, primul-ministru italian Romano Prodi. „Romano, Romulus si Remus in Romana” a fost jocul de cuvinte al premierului nostru, care-i multumea omologului italian pentru „darul Romei”.

VIATA DE MONUMENT

Statuia Aviatorilor a fost „vanduta”

Unele statui din Bucuresti par a avea o soarta de poveste. Statuia Aviatorilor, monument inchinat eroilor aerului, a incaput pe mainile unui american, iar el, la randu-i, incapuse pe mainile unor smecheri. „A venit intr-o zi la mine, cand eram interimar la sectorul 1 (1997-1998 - n.r.), un american, cu o chitanta de mana, ca daduse 3.000 sau 5.000 de dolari pe Statuia Aviatorilor. Si ca vrea s-o ia. Nu era treaba mea, ca statuile tineau de Primaria Capitalei, dar oricum l-am trimis la politie. Imi zicea ca i-o vanduse unul, pe motiv ca statul vrea sa dea jos toate simbolurile comuniste. Ce sa-i mai explic eu lui ca statuia n-avea nicio treaba cu comunismul”, isi aminteste Razvan Murgeanu.

Ne puteți urmări și pe Google News