De ce luminile puternice par să atragă insectele zburătoare

De ce luminile puternice par să atragă insectele zburătoare

Multă vreme s-a crezut că insectele zburătoare sunt pur și simplu atrase de lămpile de stradă, dar oamenii de știință cred acum că adevărata cauză este confuzia provocată de lumina artificială.

Potrivit experților, insectele au fost derutate de inventarea surselor de lumină artificială, deoarece erau obișnuite să simtă că „cerul este luminos, iar pământul este întunecat”, potrivit SkyNews.

Cum merg insectele spre lumină

În loc să zboare direct spre o sursă de lumină, insectele „zboară cu spatele spre lumină”, potrivit lui Sam Fabian, entomolog la Imperial College London și coautor al unui studiu recent. Experții au explicat că acest lucru are sens dacă cea mai puternică sursă de lumină ar fi pe cer, dar atunci când sunt prezente lumini artificiale, insectele zboară neregulat, provocând confuzie în aer.

În studiu s-a precizat că insectele care se întorc cu spatele spre lumina naturală a cerului „ajută la menținerea unei atitudini și a unui control adecvat al zborului”. Studiu publicat în revista Nature Communications.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, reacția insectelor atunci când sursele artificiale, cum ar fi iluminatul stradal, sunt în apropiere este de a se „învârti continuu în jurul luminii”.

Cele mai periculoase lumini pentru insecte

Neimplicat în studiu, biologul Tyson Hedrick, de la Universitatea Carolina de Nord din Chapel Hill, a declarat: „Insectele au o problemă de navigație”. „Ele sunt obișnuite să folosească lumina ca un indiciu pentru a ști care este direcția în sus.”

De ce sunt atrase de lumină insectele / © Fotogigi85 | Dreamstime.com

S-a constatat că luminile strălucitoare care luminează direct în jos perturbă cel mai puțin zborul insectelor. Dezvoltarea luminilor artificiale, potrivit entomologului Avalon Owens de la Harvard, care nu a fost implicat în studiu, a modificat mediul pentru insecte.

„Timp de milioane de ani, insectele s-au orientat simțind că cerul este luminos, iar solul este întunecat”, a declarat ea.

Insectele se prăbușesc

Pentru a înregistra imagini prin captarea mișcării zborului, cercetătorii au montat senzori minusculi pe molii și libelule într-un laborator. Această metodă este comparabilă cu modul în care actorii sunt dotați cu senzori pentru captarea mișcării în filme.

Pe un câmp din Costa Rica, ei au captat, de asemenea, imagini cu insecte care se învârt în jurul unor lumini folosind camere de înaltă rezoluție. Ca urmare, au putut examina în detaliu modul în care libelulele se învârt în jurul surselor de lumină la nesfârșit.

În plus, ei au înregistrat modul în care anumite insecte se întorc și se prăbușesc frecvent la sol atunci când intră în contact cu o sursă de lumină orientată în sus.