Lumina albastră a telefonului are o latură întunecată. Nu vă puteți imagina ce efecte groaznice are asupra voastră

Lumina albastră a telefonului are o latură întunecată. Nu vă puteți imagina ce efecte groaznice are asupra voastră Sursa Foto: Arhiva EVZ

Deși este ecologică, lumina albastră vă poate afecta somnul și poate provoca boli. Până la apariția luminii artificiale, soarele era principala sursă de iluminare, iar oamenii își petreceau serile în întuneric. Acum, în mare parte din lume, serile sunt iluminate de lumina albastră a telefonului până şi în pat.

Specialiștii spun că s-ar putea să plătim un preț pentru că ne bucurăm de toată această lumină a telefonului. Noaptea, lumina aruncă din funcțiune ceasul biologic al corpului – ritmul circadian. Somnul are de suferit. Mai rău, cercetările arată că poate  contribui la cauzarea cancerului, diabetului, bolilor de inimă și obezității.

Ce este lumina albastră?

Nu toate culorile luminii au același efect. Lungimile cu undă albastră – care sunt benefice în timpul zilei, deoarece stimulează atenția, timpii de reacție și starea de spirit – par a fi cele mai perturbatoare noaptea. Iar proliferarea ecranelor, ne mărește expunerea la lungimile de undă albastre, mai ales după apusul soarelui.

Expunerea la lumina albastră pe timp de noapte este dăunătoare?

Unele studii sugerează o legătură între expunerea la lumină pe timp de noapte, cum ar fi munca în tura de noapte cu diabetul, boli de inimă și obezitate. Un studiu de la Harvard a aruncat puțină lumină asupra posibilei conexiuni cu diabetul și eventual obezitatea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Expunerea la lumină suprimă secreția de melatonină, un hormon care influențează ritmurile circadiene. Chiar și lumina slabă poate interfera cu ritmul circadian al unei persoane și cu secreția de melatonină. Lumina pe timp de noapte este o parte din motivul pentru care atât de mulți oameni nu  dorm suficient, iar cercetătorii au asociat somnul scurt cu un risc crescut de depresie, precum și cu diabet și probleme cardiovasculare.

Lumina puternică și albastră este benefică dimineața pentru a ne ajuta să ne trezim

Însă, dacă vrei să ai un somn cât mai odihnitor, ar trebui să îndepărtezi dispozitivele care emană o astfel de lumină. Expunerea pe timpul nopții la lumină albastră, care este generată de către smartphone-uri, televizoare, laptopuri, tablete și alte dispozitive cu ecrane bazate pe tehnologia LED, poate duce la afectarea calității somnului.

Protejați-vă de lumina albastră noaptea

-Utilizați lumini roșii slabe pentru luminile de noapte. Este mai puțin probabil ca lumina roșie să schimbe ritmul circadian și să suprime melatonina.

-Evitați să priviți ecranele luminoase începând cu două până la trei ore înainte de culcare.

-Dacă lucrați în tură de noapte sau utilizați o mulțime de dispozitive electronice noaptea, luați în considerare să purtați ochelari care blochează albastru sau să instalați o aplicație care filtrează lungimea de undă albastru/verde noaptea.

-Expuneți-vă la lumină puternică în timpul zilei, vă va spori capacitatea de a dormi noaptea, precum și starea de spirit și vigilența în timpul zilei, informează health.harvard.edu.