Dezbatere: Lumile paralele pot schimba soarta omenirii?
- Anca Simionescu
- 10 octombrie 2011, 11:39
Teoria universurilor paralele este posibilă, demonstrează al treilea episod din seria "Curiosity", de astăzi, de la ora 22.00, pe Discovery Channel.
Oamenii de ştiinţă încep să creadă în existenţa unor universuri paralele, care ar putea determina soarta omenirii. Problema existenţei altor universuri a devenit subiect de dezbatere mai ales după apariţia mecanicii cuantice.
Posibilitatea existenţei altor tipuri de viaţă a fost luată foarte serios în calcul încă de pe vremea lui Anaximandru, secolul al VII-lea inainte de Hristos. Mai departe, în secolul al XVIII-lea d.Hr, francezul Bernard le Bouyer de Fontenelle dezbătea o temă fascinantă pentru acele vremuri, acea a "plurităţii de lumi", o teză care a fost acreditată de un număr mare de cosmologi. Însă problema existenţei şi a altor universuri, altele decât cel observabil, cel în care trăim, a constituit subiect de dezbatere ştiinţifică intensă mai ales după apariţia mecanicii cuantice.
"Când cineva studiază proprietăţile atomilor descoperă că realitatea este mai stranie decât şi-ar fi închipuit oricine. Particulele au într-adevăr posibilitatea, într-un anumit sens, de a se afla simultan în mai multe locuri", spune Alan Guth, profesor la Institutul de Tehnologie din cadrul Cambridge, Massachusetts, SUA. Aceasta înseamnă că particulele nu există doar în universul nostru, ci apar şi în alte universuri paralele cu al nostru. "În esenţă, tot ceea ce se poate întâmpla se întâmplă într- una dintre alternative, ceea ce înseamnă că suprapus peste universul cunoscut există un univers alternativ, unde Elvis Presley este încă în viaţă", adaugă cercetătorul. Recent, oamenii de ştiinţă au ajuns şi la o concluzia că Universul în care trăim nu este unic şi s-au emis mai multe teorii. Cele mai cunoscute teorii...
Teoria stringurilor…"Muzica Universului" Cu fiecare concluzie fizicienii s-au apropiat tot mai mult de momentul creării "teoriei tuturor lucrurilor", teorie care încearcă să explice existenţa întregului univers, în mic şi mare. Anii 1980 aduc o schimbare radicală, aşa cum afirmă Burt Ovrut, profesor la Universitatea Statului Pennsylvania din University Park, Pennsylvania, USA: "Încă de când a luat naştere fizica s-a crezut că materia este făcută din particule. Acum ne-am schimbat acest punct de vedere. Acum credem că materia este făcută din corzi mici." Aşa a apărut teoria stringurilor, care spune că particulele sunt de fapt corzi mici invizibile, din care emană materia precum muzica din corzi: "Dacă o ciupeşti (coarda) într-un anumit fel, obţii o frecvenţă anume, dar dacă o ciupeşti în alt fel, poţi obţine mai multe frecvenţe, aşa ai note diferite."(Burt Ovrut). Michio Kaku, profesor la City University din oraşul New York, spune că "universul este o simfonie, iar legile fizicii sunt armonii ale unei super-corzi." SingularitatePentru ca "teoria stringurilor" să devină "teoria tuturor lucrurilor existente în univers", ea trebuia să explice naşterea universului, adică momentul la care s-a produs Big Bangul. Timp de zece ani fizicienii au cercetat posibilitatea celor două teorii de a se explica una pe alta, de a se completa. Rezultatele însă au fost dezastruoase, iar curând teoriile au fost aproape de autodistrugere reciprocă. Problema fundamentală a cosmologiei este că legile fizicii, aşa cum sunt ele cunoscute, sunt anulate în momentul Big Bangului, iar pentru un fizician aceasta este un nonsens. Toată viaţa ne-am dedicat faptului că universul se supune unor legi cunoscute, legi care pot fi transcrise în limbajul matematicii, dar aici avem miezul universului însuşi, o piesă care însă lipseşte şi care transcende legile fizice." (Michio Kaku). Momentul Big Bangului mai este cunoscut şi sub numele de singularitate cosmică ("cosmic singularity"), adică locul unde ecuaţiile îşi pierd sensul. Universuri multipleCea mai recentă noţiune introdusă de cercetători este cea a universului multiplu. Acesta "ar putea conţine un număr infinit de universuri, fiecare cu legi diferite ale fizicii. Probabil că în fiecare moment au loc Big Banguri. Universul nostru coexistă cu alte membrane, alte universuri care sunt de asemenea în expansiune. S-ar putea ca universul nostru să nu fie decât un balon plutind într-un ocean de alte baloane." (cf. Michio Kaku). Faimosul actor Morgan Freeman, pasionat de cosmologie, ne invită luni, de la ora 22.00, la Discovery Channel, să aflăm cum şi unde există aceste lumi paralele, întrebându- se şi dacă am reuşi să călătorim dintr-o dimensiune într-alta.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/gtBziPLdHV0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Citiţi şi:
- SONDAJ: Românii nu vor viaţă veşnică şi cred în extratereştri