Departamentul de Stat al SUA a declasificat documente care arată că, în 1983, SUA și Uniunea Sovietică au fost la un pas de un conflict nuclear.
Lumea s-ar fi putut sfărși în 1983! Un război nuclear devastator ar fi putut izbucni din cauza exercițiilor NATO Able Archer. „Analiștii americani susțin că aceste manevre militare, care au avut loc în 1983, au adus lumea în pragul celui de-al treilea război mondial. Potrivit estimărilor serviciilor de informații occidentale, URSS credea că se pregătea o invazie.
Ca urmare, a pus armata în stare de alertă. Washingtonul este sigur că în acea toamnă, pentru prima dată după criza rachetelor cubaneze, lumea a fost la un pas de distrugere”, scrie Ria Novosti într-un articol publicat pe 26 februarie.
Lumea s-ar fi putut sfărși în 1983!
În 1983, relațiile dintre NATO și Pactul de la Varșovia erau foarte tensionate. Existau mai multe probleme grave: invazia americană în a Grenada, desfășurarea rachetelor americane în Europa. Era vorba și de doborârea unui Boeing 747 sud-coreean de către un sovietici și retorica extrem de dură a lui Ronald Reagan față de URSS.
China își testează armele secrete pe indieni! Pot paraliza o țară întreagă!
„Având în vedere situația, conducerea URSS s-a temut pe bună dreptate că se confruntă cu o adevărată agresiune. Ca urmare, s-au dat ordine clare să se monitorizeze cu atenție mișcările trupelor occidentale.
De partea cealaltă parte, NATO n-a dat dovadă de nicio reținere. "Exercițiul a fost realizat într-un mod cât mai apropiat de cei de luptă. Organizatorii săi au avut sarcina de a crea ilzia unui război real și au făcut tot posibilul ... Au fost implicate forțele armate ale tuturor țărilor NATO, precum și departamentele civile și specialiștii ”.
„Schimbul de informații criptate prin radio între Statele Unite și Marea Britanie a fost atât de intens încât informațiile sovietice au crezut că se poartă discuții cu privire la utilizarea armelor nucleare”.
Reacția sovietică a fost fără precedent, potrivit unui raport al Comitetului consultativ prezidențial pentru informații externe (PFIAB). „În 1983 am adus din greșeală confruntarea cu Uniunea Sovietică în pragul războiului nuclear”, admit autorii unuia dintre documentele publicate.
Lumea s-ar fi putut sfârși în 1983! Realismul exercițiului NATO a înspăimântat Kremlinul
„Manevrele urmau să ofere informații structurilor de comandă ale armatelor Alianței cu privire la modul ăn care trebuie să se procedeze, dacă scenariul devine real. Kremlinul credea că ceea ce se întâmplă în Europa nu este altceva decât organizarea unui atac nuclear împotriva URSS și sovieticii s-au pregătit să-și apere țara ”.
„Pe 2 noiembrie, forțele aeriene ale Forțelor Aeriene 16, desfășurate pe mai multe aeroporturi din RDG, au fost plasate în alertă maximă. La scurt timp, alarma a fost dată și Armatei 4 Aeriene, care staționa în Polonia ”.
Se naște ”alianța imposibilă”! Vechii dușmani se împacă de frică
Pe scurt, Uniunea Sovietică era pregătită să răspundă. Din fericire, serviciile secrete americane doar după exerciții au realizat că trupele Alianței se aflau în vizorul rușilor de mai bine de o săptămână, ceea ce a făcut să nu apară „neînțelegeri” suplimentare.
Lumea s-ar fi putut sfârși în 1983! Riscuri există și astăzi
Faptul că exerciții exagerat de realiste au adus lumea în pragul dezastrului nuclear nu pare să-i fi învățat nimic pe comandanții militari. Și astăzi asistăm la provocări aproape zilnice între NATO și forțele ruse.
Mai mult, tehnologia modernă crește factorii de risc. Zonele invizibile și sistemele electronice de blocare sporesc posibilitatea de a înțelege greșit o operațiune efectuată într-o zonă sensibilă. În același timp, viteza uriașă a rachetelor hipersonice reduce drastic timpii de răspuns. Și din lipsă de timp e posibil să apară reacții bruște.
Dacă adăugăm la toate aceste riscuri faptul că doctrina americană a descurajării nucleare, spre deosebire de cea a rușilor, nu a exclus niciodată posibilitatea unei „prime lovituri”, adică a unui atac fără avertisment, avem un tablou complet.
În decembrie anul trecut, Putin a avertizat cu privire la aceste riscuri. Declaraâia președintelui rus a avut ecou la începutul lunii februarie. Atunci, amiralul Charles Richard, șeful Comandamentului strategic american, a declarat cî un război cu Rusia și China „este o posibilitate reală”.
În aceste condiții, decizia americanilor de a desfășura pentru prima dată aeronavele cu „capabilități nucleare” B-52 în Norvegia nu pare foarte înțeleaptă Americanii au descoperit, însă, că au rămas în urmă în cursa pentru Arctica și comorile sale și vrea să recupereze avansul rușilor. Din păcate, desfășurarea avioanelor în Norvegia nu pare a fi strict necesară în acest scop și nici o idee foarte bună pentru pacea mondială, scrie ziarul italian Il Giornale.