„Lumea Rusă”- Ruskii Mir. Editorial de Florian Bichir

„Lumea Rusă”- Ruskii Mir. Editorial de Florian Bichir

Ultimele evoluții ale Federației Rusiei pe scena mondială ne determină să explicăm un concept relativ nou apărut la Kremlin. Nu e locul unui studiu academic în paginile unui ziar, dar câteva lucruri trebuie explicate, altfel nu vom înțelege niciodată ce se întâmplă la Est de noi, acolo unde se află „dușmanul nostru natural”, după cum denumea celebrul Take Ionescu Rusia.

În spaţiul mediatic, dar şi în mediul academic din străinătate este făcut destul de des referire la doctrina „Ruskii Mir” atunci când se vorbeşte despre „noua ideologie” a lui Vladimir Putin. La origine, termenul a fost utilizat pentru a descrie spaţiul geografic locuit de ruşi. În secolul XI, Iziaslav Iaroslovici, Marele Prinţ al Kievului, în scrisoarea sa către Papa Clement, foloseşte pentru prima dată sintagma de „Lumea Rusă”- Ruskii Mir. În perioada imperială, acest termen a circulat sub diverse forme - ,,Spiritul rus”, ,,Ideea Rusă” pentru a reda şi a descrie realitatea imaterială, spirituală a poporului rus menită să individualizeze spaţiul civilizaţional al slavilor şi să dea consistenţă şi legitimitate mesionarismului Imperiului Ţarist.

Ideea de Ruskii Mir a fost creată în 1999 cu scopul de a crea imaginea Rusiei în lume prin realizarea noilor conexiuni cu ruşii. În acest sens, pentru a rezolva chestiunea compatrioţilor aflaţi în străinătate şi a rezolva dilema legată de identitatea juridică şi etnică a ruşilor din alte state, s-a concretizat reţeaua, numită ,,Ruskii Mir”, lansată prin intermediul portalului „Ruskii Arhipelag” şi care definea conceptul proiectului prin prisma unei structuri de reţele a tuturor comunităţilor etnoculturale care gândesc şi vorbesc în limba rusă.

Pe bună dreptate, Marin Gherman doctor în ştiinţe politice din Cernăuți și redactor-șef adjunct la revista de istorie și cultură „Glasul Bucovinei” (Cernăuți - București) se întreba Ce este „lumea rusă” („ruskii mir”)? La 3 noiembrie 2009, în timpul celei de a III-a Adunări a Lumii Ruse, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Kiril a declarat că „lumea rusă”, ca proiect, include trei elemente: religia ortodoxă, limba rusă și memoria istorică comună. Patriarhul Kiril a precizat că la acest proiect trebuie să participe neapărat Rusia, Ucraina și Belarus. „De menționat că toate cele trei elemente ale concepției „lumea rusă” au ca scop să controleze spațiul geografic din Rusia și din proximitatea Rusiei. Religia, din păcate, a fost inclusă în gama instrumentelor de luptă geopolitică. În timpul unei vizite la Chișinău, Patriarhului Kiril a spus că Republica Moldova tot face parte din „lumea rusă”, pentru că acest concept este atribuit unor spaţii populate de persoane de credinţă ortodoxă ce-şi manifestă loialitatea faţă de limba şi cultura rusă. Din această perspectivă, Patriarhul Kiril consideră Republica Moldova parte a „lumii ruse”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest sens, în 2007, Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, afirma că „lumea rusă poate şi trebuie să-i unească pe toţi cei cărora le este drag cuvântul rus, cultura rusă, oriunde ar locui ei, în Rusia sau în afara hotarelor acesteia”, explică analistul. Specialiștii în geopolitică definesc „ruskii mir” drept un concept de soft power. Sintagma ,,Ruskii Mir” a fost invocată de liderul de la Kremlin pentru a justifica interferenţa Rusiei în Ucraina prin anexarea Crimeii, în martie 2014. ,,Ruskii Mir” nu este decât o altă matroșcă a Rusiei veșnice, fie că s-a numit ea Rusia, Imperiu țarist, URSS sau Federația Rusă!