Lumea literaturii este în doliu. A murit o legendă. Operele sale rămân în istorie

Lumea literaturii este în doliu. A murit o legendă. Operele sale rămân în istorie

Scriitorul spaniol Juan Marsé, un cunoscut portretist al Barcelonei, a murit sâmbătă la vârsta de 87 de ani, a anunţat duminică agenţia sa literară Balcells, potrivit AFP.

„Regretăm profund moartea lui Juan Marsé (Barcelona, 8 ianuarie 1933 - 18 iulie 2020). Odihneşte-te în pace, dragă Juan!”, a scris agenţia pe Twitter.

Autorul catalan a primit în 2008 Premiul Cervantes, echivalentul spaniol al premiului Nobel pentru literatură, pentru opera sa dedicată Barcelonei, teatrul unei copilării petrecute în perioada franchistă, constant reinventată în cărţile sale.

„Literatura este o reglare de conturi cu o viaţă” care este rar aşa cum o sperăm, declara acest împătimit locuitor al oraşului, autor a cincisprezece romane în aproape şaizeci de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Una dintre operele sale cele mai cunoscute, Ultimás tardes con Teresa (1966), este cronica unei pasiuni transgresive şi, într-un final, dezastruoase, între un tânăr sărac şi o fată dintr-un cartier bogat.

În urmă cu o lună, celebrul scriitor spaniol Carlos Ruiz Zafón a murit la vârsta de 55 de ani.

Unul dintre cei mai populari romancieri spanioli din toate timpurile, suferea de aproape doi ani de cancer la colon. Cărțile sale au fost traduse în mai mult de 40 de limbi.

Carlos Ruiz Zafón s-a născut la Barcelona în 1964. A lucrat în publicitate şi a colaborat la reviste prestigioase, precum La Vanguardia sau El País.

Romancierul fusese descris ca fiind cel mai citit autor spaniol de la Cervantes, cărțile sale fiind vândute în peste 38 de milioane de exemplare, în 40 de limbi.

Premierul spaniol Pedro Sánchez l-a omagiat pe Zafón: „Am pierdut unul dintre cei mai cititi si admirati scriitori spanioli din lume. Carlos Ruiz Zafón, un romancier cheie al epocii noastre, a adus o contribuție semnificativă la literatura modernă”.

Numindu-l „unul dintre cei mai buni romancieri contemporani”, editorul său, Planeta, a citat din cea mai cunoscută carte a sa, Umbra vântului, un thriller literar despre o bibliotecă de titluri obscure: „Fiecare carte, fiecare volum pe care îl vezi aici, are un suflet. Sufletul persoanei care l-a scris și al celor care l-au citit și au trăit și visat cu acesta. ”