Statele Unite ale Americii au cerut ca toți călătorii care vin dispre China să fie testați anti-COVID la frontierele țării. Potrivit purtătorului de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, cerința este bazată pe știință și este menită să-i protejeze pe ceilalți.
Clarificările vin în contextul în care un oficial chinez a considerat acțiunile impuse persoanelor venite din China ca fiind „inacceptabile și lipsite de bază științifică”. SUA și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea că explozia de cazuri de Covid-19 din țară și transmiterea lor rapidă va determina apariția de noi variante.
SUA vrea testarea cetățenilor chinezi care intră în țară
„Este o abordare care se bazează numai pe ştiinţă”, a declarat presei Ned Price la sediul Departamentului de Stat al Statelor Unite. Anunțul autorităților sanitare americane a fost făcut pe 28 decembrie, iar potrivit acestuia, „toţi călătorii cu vârsta de 2 ani şi peste care vin din China pe calea aerului vor fi obligaţi să facă un test cu cel mult două zile înainte de plecare”, indiferent de naționalitatea lor sau de situația vaccinală.
Noile măsuri vor intra în vigoare la data de 5 ianuarie, la ora 00.01 la Washington (05.01 GMT). Ned Price a mai explicat că „măsurile se bazează pe preocupări de sănătate publică din cauza exploziei numărului de cazuri de COVID-19 în China şi a lipsei de date de secvenţiere adecvate şi transparente provenind din China”.
De asemenea, el a reiterat oferta Washingtonului de a împărtăşi dozele sale de vaccin anti-COVID-19 cu Beijingul. Astfel, toți cetățenii care vin din China în SUA vor trebui să prezinte rezultatele negative companiilor aeriene la plecare. De asemenea, testele PCR sau antigen vor fi acceptate, precum şi dovada trecerii prin boală după un test pozitiv cu mai mult de zece zile înainte de zbor.
Cazurile de Covid au explodat în China
Aceeași decizie a fost luată și de țări precum Japonia, India şi Italia. Explozia cazurile de Covid-19 s-a produs în China după ce oficialii au renunțat în decembrie la politica promovată până atunci „zero-Covid”. Mai mult, cetățenii chinezi au acuzat în repetate rânduri că pe piață nu se mai găsesc medicamente necesare febrei și altor simptome specifice bolii, potrivit Agerpres.