Lukșenko încearcă să scape de Putin sugerând că se va declanșa un război cu Occidentul

Lukșenko încearcă să scape de Putin sugerând că se va declanșa un război cu Occidentul

Proiectul unui singur stat între Rusia și Belarus începe să nască din ce în ce mai multe declarații ciudate. Președintele Belarus, Lukașenko i-a transmis un avertisment lui Vladimir Putin.

Rusia ar trebui să se alăture vecinei sale mai mici, Belarus, în loc să forțeze Minskul să se intre pe orbita Moscovei, a spus președintele belarus Alexander Lukașenko după ultima rundă de discuții privind integrare celor două state, citat de Moscow Times.

Moscova și Minsk sunt membri ai unui „uniuni statale” și au discutat în ultimele luni un proiect pentru legături și mai profunde. Discuțiile în curs au alimentat speculațiile potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin ar putea păstra puterea în funcția de președinte, ca șef al unui nou organism supranational, după 2024, când se încheie mandatul său actual, menționează sursa citată.

"Cea mai simplă opțiune pe care Rusia și Belarusul o vor au în ceea ce privește formarea unui singur stat: Rusia să intre în Belarus", a spus președintele Lukașenko într-un interviu acordat postului de radio Ekho Moskvy din Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News

„De ce unii dintre voi ne invitați să aderăm la Rusia? De ce nu aveți în vedere această [altă] posibilitate?”, a întrebat el. „Ascultați ce vă spun: Rusia poate face parte din Belarus.”

Lukașenko, care și-a consolidat economia pe împrumuturi rusești și energie ieftină în timpul guvernării sale de 25 de ani în Belarus, a prezentat o idee similară în această primăvară.

Rusia, cu o economie de 29 de ori mai mare decât a Belarusului, a început să reducă subvențiile și împrumuturile pentru energie către vecinul său mai mic încă de anul trecut. Săptămâna trecută, Vladimir Putin a condiționat eventuale livrări suplimentare de gaze către Belarus de progresele realizate cu proiectul „uniunii statale”.

În interviul de marți, Lukashenko a avertizat că o încercare puternică de a face Belarusul să devină o parte a Rusiei ar putea declanșa un război cu Occidentul.

În comentariile de miercuri, Kremlinul a spus că nu consideră declarațiile lui Lukașenko ca fiind ostile față de Rusia. „Unele probleme și comentarii mai aspre sunt inevitabile. Dar asta nu strică fondul general”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, la o informare zilnică, citată de RIA Novosti.

"Am finalizat un efort titanic pentru aprobarea unui întreg pachet de foi de parcurs pentru promovarea integrării și consolidarea statului Uniunii", a mai declarat acesta agenției de știri rusești.

Un membru al guvernului lui Lukașenko a declarat că Belarus și Rusia intenționează să rezolve problemele rămase în ceea ce privește livrările legate de gaz, petrol și egalizarea impozitelor, săptămâna aceasta. Putin și Lukașenko vor semna apoi pachetul de integrare la o dată încă necunoscută, a declarat primul viceprim-ministru al Bielorusia, Dmitri Krutoi.