Lukașenko își dorește pace. Aliatul lui Putin îndeamnă Rusia și Ucraina să pună capăt războiului

Sursa: arhiva EVZ

Volodimir Zelensky a declarat joi că trupele sale au capturat un centru administrativ cheie în regiunea Kursk din Rusia, în cadrul unei incursiuni de 10 zile.

Un aliat-cheie al lui Vladimir Putin a îndemnat Ucraina și Rusia să negocieze încetarea conflictului, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat că trupele țării sale au capturat un oraș-cheie din Rusia.

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a făcut aceste comentarii într-un amplu interviu acordat televiziunii de stat ruse, în contextul incursiunii Ucrainei la granița Rusiei, care a început la 6 august. Lukașenko a declarat că doar „persoane de rang înalt de origine americană” doresc continuarea războiului Ucraina-Rusia.

Occidentul, a adăugat el, încurajează Kievul să lupte pentru că dorește ca Ucraina și Rusia să se „distrugă reciproc”.

Lukașenko vrea pace

Președintele belarus a mai spus, fără a furniza dovezi, că Kievul ar putea avea planuri de a ataca Belarusul și a afirmat că Minskul nu va permite trupelor ucrainene să „calce în picioare țara noastră”.

Armata ucraineană nu a răspuns la aceste afirmații. Lukașenko s-a poziționat ca unul dintre principalii susținători ai dlui Putin de când președintele rus a ordonat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, o parte a acesteia fiind organizată de pe teritoriul Belarusului.

Moscova a declarat că orice discuții de pace ar trebui să se bazeze pe cedarea de către Ucraina a unei cincimi din teritoriul său - mare parte din acesta fiind confiscat de forțele ruse, scrie SkyNews.

Ucraina afirmă că Kievul ar fi pregătit pentru discuții cu condiția ca suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei să fie pe deplin respectate.

Comentariile dlui Lukașenko vin în contextul în care Zelenskyy a declarat că armata ucraineană a preluat controlul deplin asupra orașului Sudzha. Acesta este cel mai mare oraș rusesc care a căzut în mâinile Ucrainei de la începutul incursiunii lor transfrontaliere.

În contextul operațiunii Kursk, Lukașenko a trimis recent trupe la granița cu Ucraina pentru a „opri o posibilă pătrundere ucraineană”. În același timp, el susține că nu are resentimente față de Ucraina.