Luiza Spiru: "Longevivii, oameni care şi-au asumat responsabilităţi şi au beneficiat de educaţie"

Luiza Spiru: "Longevivii, oameni care şi-au asumat responsabilităţi şi au beneficiat de educaţie"

De fiecare dată când un octogenar ori nonagenar celebru îşi sărbătoreşte ziua de naştere, apare întrebarea: "Care e secretul longevităţii?" Ion Iliescu, spre exemplu, a împlinit recent 82 de ani, este în formă şi se laudă cu sănătatea lui de fier.

EVZ: Ce determină longevitatea? Luiza Spiru: Viaţa lungă fără independenţă nu are nicio valoare. Longevitatea şi independenţa formează ceea ce se numeşte îmbătrânire fericită. Independenţa înseamnă să nu fii asistat, să poţi să judeci cu mintea ta, să poţi să beneficiezi de propriile picioare. Longevitatea înseamnă de fapt a trăi mult, bine şi independent.

Cât de importantă este moştenirea genetică? Aceasta reprezintă doar o parte din ceea ce înseamnă îm­bătrânire sănătoasă. Ne naştem cu un bagaj gentic, dar genele noas­tre interacţionează de-a lungul înregii vieţi cu factorii de mediu. Longevitatea înseamnă, în primul rând, modul în care creierul nostru îmbătrâneşte. Chiar dacă din punct de vedere biologic avem o vârstă, creierul nostru poate să aibă o vârstă mai mare decât cea biologică datorită istoriei de viaţă încărcate pe care o pot avea unii dintre noi.

Cum influenţează viciile îmbătrânirea? Toate viciile, toate formele de dependenţă, sunt localizate la nivel cortical într-un singur loc. Sunt foarte puţini oameni care sunt cu adevărat echilibraţi. Tot ceea ce în viaţa noastră implică lipsa măsurii, nu se întoarce decât ca un bumerang asupra sănătăţii noastre. Viciul înseamnă un dezechilibru la nivelul mediatorilor cerebrali şi afectează tot ceea ce înseamă activitate cotidiană, activitate nocturnă, afectează somnul. Toate acestea duc la alterarea stării generale de sănătate şi la dezvoltarea de boli cronice, care de foarte multe ori au aspecte ireversibile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât de importantă este starea de spirit? Logevivii nu prea sunt oameni singuri, au prieteni şi familie în jur. Sunt oameni care şi-au asumat multe responsabilităţi în viaţa lor şi au beneficiat de educaţie. Nu este vorba de studii superioare, ci de o educaţie primară foarte sănătoasă, ceea ce noi numim "cei şapte ani de acasă". De obicei, longevivii au fost foarte iubiţi în copilărie, nu au avut probleme emoţionale legate de lipsa de armonie în familie. Echilibrul începe în prima parte a vieţii şi este foarte mult bazat pe modul în care omul a primit şi dăruit iubire.

"Persoanele care trăiesc mult au o educaţie de bază sănătoasă şi, de-a lungul timpului, şi-au asumat multe responsabilităţi." Luiza Spiru, medic specialist în geriatrie PROTEJARE Factorii de risc la bătrâneţe Cât de important este sportul pentru o viaţă lungă? Nu toţi oamenii au chemare pentru reguli. Sportul înseamnă disciplină şi reguli. Este extrem de important, dar nu e obligatoriu să îl faci într-o sală. Sportul înseamnă şi mers pe jos într-un pas alert în fiecare zi, sport înseamnă să peterci măcar o oră în aer liber. Dar odihna? E foarte importantă. Tulburarea de somn nu trebuie trecută cu vederea. Sunt total împotriva tratamentelor cu somnifere fără a şti care ste cauza. Există aproape 1000 de tipuri de insomnii, este împortantă găsirea unei formule terapeutice personalizate.

Ce alţi factori influenţează longevitatea? Pe măsură ce îmbătrâneşti, unul din cei mai importanţi este factorul de risc vascular. Tot un factor de risc vascular este riscul de diabet zaharat, care înseamnă supraponderalitatea, dintr-o alimentaţie necontrolată sau din bulimia de stres.

1.000 de tipuri de insomnii pot afecta viaţa tinerilor şi a vârstnicilor. Tratamentul trebuie personalizat CV

  • Este conferenţiar universitar la UMF “Carol Davila", catedra de Geriatrie şi Gerontolgie
  • 2003-prezent - Preşedintele Fundaţiei “Ana Aslan"
  • Conduce Clinica de Geriatrie şi Gerontologie din cadrul Spitalului Elias din Bucureşti, din 2003.

REŢETĂ "Gerovitalul organic" funcţionează în continuare pentru Iliescu

Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, a împlinit sâmbătă 82 de ani, iar cu această ocazie a divulgat "secretul" longevităţii sale, ca fiind o combinaţie între materialul genetic şi o viaţă echilibrată. “Da, sunt într-o stare de echilibru în general! Nu fac nimic deosebit, e gena, în primul rând, apoi această situaţie de priză prin care mi-am menţinut tonusul vital. Sunt un om echilibrat", a declarat Iliescu, el mărturisindu-le ziariştilor că nu a renunţat să facă sport şi că “lucrează pe bandă rulantă". Omul politic şi-a sărbătorit ziua de naştere la Ateneul Român, unde a fost primit cu aplauze şi flori. La începutul festivităţii, Iliescu a spus că se simte încă în putere. Nu a fost însă prima dată când fostul şef de stat a fost nevoit să răspundă unei asemenea curiozităţi. În 2009, când şi-a sărbătorit ziua onomastică la o întâlnire cu membrii PSD Sector 3, Iliescu a spus că ia "Gerovital organic" pe care organismul lui "îl produce singur".