Lui Adolf Hitler îi plăcea Albă ca Zăpada

Cel mai crud dictator din istorie avea un basm preferat, şi, deşi era poreclit "Lupul" în cercurile apropiate, admiraţia lui nu se îndrepta deloc spre Scufiţa Roşie.

Adolf Hitler manifesta o admiraţie deosebită faţă de binecunoscutul basm al fraţilor Grimm. Preferinţa lui îşi avea "rădăcinile" în valorile spirituale germane şi în credinţa că această frumoasă poveste ascunde sensuri adânci, cum ar fi păstrarea moştenirii ancestrale şi respingerea răuvoitoarelor influenţe străine.

Piticii, spiritele bune ale Neamului

Naţionaliştii germani considerau "Albă ca Zăpada" ("Schneewittchen") ca fiind o poveste izvorâtă din "subconştientul colectiv al rasei germanice", propunând chiar o "re-traducere" a acesteia, din perspectiva evenimentelor istorice care au marcat evoluţia poporului german.

La un moment dat, liderul nazist Heinrich Himmler chiar comenta că "în curând va trebui să vină cineva să ne înveţe să înţelegem din nou basmele noastre. Să vină cineva să ne arate că lupta noastră pentru libertatea acestui pământ pe care neam născut este aceeaşi luptă ca şi cea a strămoşilor noştri…".

"Regina, deghizată în neguţătoare, i-a oferit Albei ca Zapada un corset vrăjit şi a strâns-o aşa de tare încât Albă ca Zăpada a leşinat. Tot aşa a fost în trecut încorsetat spiritul nordic în lanţurile mortale ale conceptelor străine. Iar piticii, spiritele bune ale Neamului, au venit şi au eliberat-o pe Albă ca Zăpada!".

Himmler mai era fan al fraţilor Grimm (germană - Gebrüder Grimm) şi dintr-un alt motiv: ei sunt cei care şi-au adus contribuţia la formarea limbii germane, în special prin dicţionarul "Deutsches Wörterbuch" ("Cartea cu cuvinte germane") pe care l-au scris împreună şi care avea 33 de volume şi cântărea 84 de kilograme.

William Hakvaag, directorul unui muzeu dedicat celui de-al Doilea Război Mondial, situat în insula Lofoten, nordul Norvegiei, susţinea nu demult că în spatele unui tablou semnat "A.Hitler", cumpărat în urma unei licitaţii în Germania, ar fi descoperit nişte desene realizate de liderul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Până aici poate nimic spectaculos. Dar… "Am încercat să-l deschid prin partea din spate pentru a vedea dacă are ceva în interior. Am scos rama şi acolo am găsit patru alte picturi, mai mici decât tabloul. Erau patru picturi cu piticii din «Albă ca Zăpada» şi una cu Pinocchio", a declarat Hakvaag.

El este convins că toate tablourile îi aparţin dictatorului, "întâi de toate, pentru că multă lume credea că Hitler nu a mai pictat din 1939. Dacă cineva ar fi dorit să facă un fals, tabloul cu peisajul bavarez ar fi trebuit datat înainte de 1940, pentru a părea mai credibil", a explicat directorul muzeului. Apoi, pentru că dictatorul "adora filmul lui Walt Disney «Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici » - o adaptare a basmului german al fraţilor Grimm. Avea o copie proprie". Copie pe care Hitler o viziona în repetate rânduri în cinematograful său privat, susţinând că este cel mai bun film realizat până atunci. Lup fără scufiţă

Specialiştii consideră că este uimitor cât de departe au ajuns naziştii cu interpretarea acestui basm, atâta vreme cât "mesajul lui Disney a fost iniţial cel că «Albă ca Zăpada...» reprezintă şi un model de urmat, arătând că oamenii pot proteja natura!". Conform unui articol publicat în "The Sunday Times", şi alte filme produse de Walt Disney precum "Bambi" şi "Cartea Junglei" sunt adevărate lecţii de ecologie.

O altă nedumerire, de data aceasta ironică, este legată de "alegerea" personajului: "De ce nu Scufiţa Roşie?". Întrebarea face referire la faptul că Hitler îşi luase pseudonimul "Lupul", se pare după transcrierea gotică a prenumelui Adolf, care aducea cu "Wolf" (lup - în germană). Iar cartierele sale generale erau denumite "Ascunzătoarea lupului", "Văgăuna lupului", "Strigoiul" ("Werwolf"). Moftului său i s-a găsit şi o explicaţie ştiinţifică: el, de fapt, ar fi suferit de un dezechilibru psihic care îi face pe bolnavi să îşi imagineze că se transformă în lupi.

Oricum ar fi, Richard Westwood, unul dintre reprezentanţii casei de licitaţii Mullock declara despre tablourile lui Hitler: "Nimic din ce se vede în aceste tablouri nu sugerează monstrul de mai târziu".

TENTATIVĂ

Periculoasă pentru copii şi anti-feministă

Un grup de experţi ai Universităţii din oraşul Tartu, Estonia, au propus acum câţiva ani eliminarea din programa şcolară a frumosului basm "Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici". Motivele, deşi absurde, sunt susţinute cu seriozitate. Învăţaţii consideră periculoasă pentru copii celebra poveste a fraţilor Grimm, conform cotidianului estonian "Eesti Paevaleht". Autorii propunerii găsesc textul basmului drept culmea "prostiei şi naivităţii", iar pe Albă ca Zăpada o caracterizează drept "prostuţa care se lasă înşelată nu numai de mama vitregă, ci şi de pitici, care ar fi omorât-o, dacă nu s-ar fi angajat sluga lor. Le spală rufele, le face de mâncare, curat în casă şi le suportă mofturile. Pe deasupra, piticii nu o ajută cu nimic, ba chiar este otrăvită din cauză că aceştia o neglijează". Studiul nu pomeneşte nimic despre prinţ… Citiţi şi:

  • "Slăbiciunea" lui Adolf Hitler. Vezi ce ascundea dictatorul
  • Jucării sexuale naziste: Hitler a dotat soldaţii din Franţa cu păpuşi gonflabile