Evenimentul Zilei > Politica > Ludovic Orban, ironie la adresa PSD: În locul lor, nu aș vorbi de funie în casa spâzuratului!
Ludovic Orban, ironie la adresa PSD: În locul lor, nu aș vorbi de funie în casa spâzuratului!

Ludovic Orban, ironie la adresa PSD: În locul lor, nu aș vorbi de funie în casa spâzuratului!

Premierul Ludovic Orban a lansat un nou atac împotriva PSD și a liderului acestui partid, Marcel Ciolacu, într-o intervenție pe tema mineritului.

Aflat în vizită la Reghin, Ludovic Orban a declarat că în locul liderului PSD, Marcel Ciolacu, nu ar deschide o discuție pe tema mineritului. Prim-ministrul a spus că PSD a folosit minerii doar „ca să planteze panseluţe când a avut nevoie de ei sau să-i disponibilizeze”, fără să încerce să le rezolve problemele.

Orban a comentat declarațiile lui Ciolacu, făcute la Hunedoara, potrivit cărora PSD nu va permite ca vreo mină să fie închisă.

„Eu în locul domnului Ciolacu nu aş deschide subiectul mineritului, pentru că ar fi ca şi cum ar vorbi de funie în casa spânzuratului. Noi avem un proiect, Compania Energetică Hunedoara, de recrutare a activelor profitabile, în care există cele două care sunt profitabile şi care se ştie foarte bine că pot să genereze profit”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Potrivit spuselor sale, administrația PSD a acordat un ajutor de stat Complexului Energetic Hunedoara, fără aprobarea Comisiei Europene și a legislației concurențe, iar acest lucru a provocat dificultăți suplimentare în procedura de salvare a acestui combinat.

„Problema este că ne-au lăsat o moştenire, nişte datorii uriaşe, care au fost agravate şi mai mult de acordarea unui ajutor de stat, fără aprobarea Comisiei Europene şi fără respectarea legislaţiei concurenţei de la nivel european, care au trebuit rambursate, Complexul Energetic Hunedoara provocând dificultăţi suplimentare în salvarea acestui combinat”, a precizat Ludovic Orban.

Premierul a mai spus că în urma discuțiilor și negocierilor purtate la nivelul Comisiei Europene, urmează să fie adoptat un memorandum prin care activele profitabile din actualul complex energetic să fie grupate într-o companie care să aibă capacitatea să se dezvolte.

„Noi am discutat la nivelul Comisiei Europene, am pregătit planul nostru, vom adopta un memorandum, practic, vom arăta cum reuşim să regrupăm toate activele profitabile din actualul Complex Energetic Hunedoara, pentru a constitui o societate care să aibă capacitatea să se dezvolte”, a explicat Ludovic Orban.

PSD vorbește despre fonduri europene pentru minerit

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, în timpul unei vizite în judeţul Hunedoara, că nu va permite ca vreo mină să fie închisă şi că va face demersuri pe lângă familia social-democrată europeană să sprijine, la nivelul Comisiei Europene, alocarea de fonduri europene substanţiale pentru programele dedicate zonelor carbonifere în tranziţie, aşa cum este şi Valea Jiului.

„Locurile de muncă sunt esenţiale! Pentru oameni. Pentru economie. Nu şi pentru Guvernul Orban! Românii au nevoie de locuri de muncă, nu de vorbe goale şi bani europeni doar pe hârtie! Cu PNL la putere, România a atins recordul de peste 1 milion de şomeri, iar Hunedoara este unul dintre judeţele cele mai afectate”, a arătat Marcel Ciolacu.